Liberty Galați a cumpărat 1 milion de certificate CO2 de la Ostrava

Liberty Galați a cumpărat 1 milion de certificate CO2 de la Ostrava
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Combinatul siderurgic de la Galați și-a îndeplinit obligațiile de a preda numărul corect de credite de emisii (EUA) către registrul UE la sfârșitul lunii aprilie, conform cerințelor europene, a declarat pentru ”Viața liberă” directorul general al Liberty Galați, Aida Nechifor.

Acest subiect a intrat în atenția publică după ce, în urmă cu aproximativ o lună de zile, Financial Times a relatat că unitatea de la Galați trebuie să acopere până la termenul-limită echivalentul unor certificate de emisii de carbon în valoare de 100 milioane de euro, în condițiile în care conglomeratul de companii din care face parte, GFG Alliance, se confruntă deja cu problemele financiare generate de intrarea în insolvență a unuia dintre principalii finanțatori, Greensill Capital.

Potrivit Financial Times, costurile cu certificatele de emisii de carbon au apărut după ce, în cursul anului trecut, combinatul Liberty Galați ar fi vândut o parte din alocația primită în cadrul schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon (EU ETS).

Potrivit ultimelor informații pe acest subiect, Liberty Ostrava (Cehia) a vândut, în perioada 29-30 aprilie, 1 milion de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, în valoare de peste 40 milioane de euro, combinatului de la Galați, în ciuda unor nemulțumiri manifestate la nivelul sindicatelor de la unitatea din Cehia.

"Tranzacția a fost derulată la prețul curent de piață, care va fi plătit imediat către Liberty Ostrava, cu posibilitatea ca aceasta să reachiziționeze certificatele la un preț mai redus în viitor. O propunere inițială în acord cu legea, de a monetiza o parte din excesul de certificate CO2 al companiei, însoțită de multiple măsuri de protecție a business-ului Liberty Ostrava, a fost blocată de către sindicate și de către guvernul Cehiei în aprilie", au declarat reprezentanții GFG Alliance pentru Financial Times.

Luna trecută, preţul certificatelor de carbon în UE a crescut la nivelul record de 47 euro pe tonă, după acordul privind Legea europeană a climei, unul dintre elementele-cheie ale Pactului verde european. Legea consacră angajamentul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 şi obiectivul intermediar de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 la sută până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

”Asemeni altor mari companii industriale, unitățile Liberty tranzacționează credite de carbon ca parte a cursului obișnuit al activității lor. Aceasta include tranzacțiile de cumpărare și vânzare a creditelor în funcție de cerințele lor comerciale și în funcție de prețul pieței. Așa cum era de așteptat, Liberty Galați a reușit să predea numărul corect de credite de emisii (EUA) către registrul UE la sfârșitul lunii aprilie, conform cerințelor”, a explicat pentru ”Viața liberă” directorul general al Liberty Galați, Aida Nechifor.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, schema europeană de comercializare a emisiilor de carbon (EU ETS) este cea mai mare piaţă de acest fel la nivel internaţional şi se bazează pe principiul "limitează şi comercializează", fiecare unitate industrială având alocată o cotă de certificate de emisii de carbon. Instalațiile ce prezintă, dintr-un motiv sau altul, un deficit de certificate EUA trebuie să le cumpere pentru a-și realiza conformarea, la sfârșitul lunii aprilie a fiecărui an. Vânzarea și cumpărarea de astfel de certificate este o practică frecvent utilizată la nivelul marilor companii.

Citit 2069 ori Ultima modificare Vineri, 07 Mai 2021 11:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.