Relansare a creditării, după depășirea șocului pandemiei

Relansare a creditării, după depășirea șocului pandemiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După ce a depășit șocul crizei induse de măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, piața bancară începe din nou să simtă "vânt din pupa". Standardele de creditare încep să se relaxeze treptat, iar valoarea împrumuturilor a revenit pe creștere, rezultă din datele centralizate de BNR.

La sfârșitul primului trimestru al acestui an, valoarea totală a creditelor pe piața bancară gălățeană era de 4.486 milioane de lei, față de 4.220,2 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce corespunde unei creșteri anuale de 265,8 milioane de lei.

În același timp, se constată că avansul creditării a fost susținut de creșterea creditării în moneda națională, trendul general fiind de scădere a creditelor în valută. Mai exact, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, creditele în moneda națională contractate de gălățeni aveau o valoare de 3.459,1 milioane de lei, față de 3.170,6 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește creditele în valută, valoarea acestora era, la sfârșitul lunii martie a.c., de 1.026,9 milioane de lei, față de 1.049,6 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit băncii centrale, aşteptările pentru perioada următoare, respectiv trimestrul doi, per ansamblu, sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor acordate populaţiei, atât imobiliare, cât şi de consum, precum şi pe segmentul companiilor nefinanciare, indiferent de dimensiunea acestora.

"După înăspririle din anul precedent, determinate de şocul provocat de pandemia COVID-19, instituţiile de credit au menţinut relativ constante standardele de creditare în primul trimestru al anului 2021, atât pe palierul companiilor nefinanciare, cât şi în cazul împrumuturilor destinate populaţiei. Pentru prima dată în ultimele cinci trimestre, aşteptările privind situaţia economică generală nu se numără printre factorii care contribuie la modificarea condiţiilor de creditare, în sensul creşterii restrictivităţii; dimpotrivă, în cazul companiilor nefinanciare, perspectiva băncilor asupra situaţiei economice a acţionat în sensul relaxării marginale a standardelor de creditare", potrivit ultimului Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și populației.

Pe categorii de credite, pe piața bancară gălățeană au crescut împrumuturile acordate atât la nivelul companiilor, cât și la cel al populației.

În cazul companiilor, creditele aveau, la sfârșitul primului trimestru din 2021, o valoare de 11.908,6 milioane de lei, față de 1.715,8 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Strict la nivelul populației, valoarea creditelor după primele trei luni ale acestui an era de 2.564,8 milioane de lei, față de 2.492 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Citit 1310 ori Ultima modificare Marți, 18 Mai 2021 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.