Gălăţenii şi-au cumpărat maşini noi în draci

Gălăţenii şi-au cumpărat maşini noi în draci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vânzările de maşini noi au crescut simţitor în ultima perioadă, datorită Programului Rabla * Dealerii auto se aşteaptă, însă, la o nouă prăbuşire a comenzilor, pe fondul reducerii cheltuielilor bugetare *

În aprilie, gălăţenii şi-au cumpărat 1.460 de maşini, noi şi second-hand, cu 15 la sută mai multe decât în lunile anterioare (ianuarie, februarie şi martie), când au fost înmatriculate, în medie, 1.267 de autovehicule pe lună, arată statisticile Biroului de Înmatriculare a Vehiculelor din judeţul Galaţi.

Volumul autoturismelor noi înmatriculate luna trecută a fost de aproape 4 ori mai mare decât în luna martie. „În luna aprilie, au fost înmatriculate 290 de autoturisme noi faţă de 77 în martie”, a declarat şeful Biroului de Înmatriculări Auto, comisarul-şef Eugen Hristache.

Gălăţenii s-au îmbulzit să-şi ia o maşină nouă, încurajaţi de Programul Rabla. Prin intermediul acestuia, proprietarii de maşini mai vechi de 10 ani primesc un voucher în valoare de 3.800 de lei de la stat dacă predau rabla la REMAT şi îşi cumpără un automobil ţiplă.

De la startul Programului Rabla, din februarie, vânzările de maşini din show-room au cunoscut o creştere explozivă.

Nalba, de exemplu, care comercializează gama Dacia, a vândut 80 de unităţi în aprilie, faţă de 10 în ianuarie.

În acelaşi timp, volumul radierilor a crescut cu mai mult de 60 la sută faţă de lunile anterioare. „În primul trimestru al acestui an am operat 1.574 de radieri; în medie, 525 pe lună. În aprilie, însă, am avut 856 de autoturisme radiate”, a declarat comisarul-şef Eugen Hristache.

Creşterea numărului de radieri este tot o consecinţă a Programului Rabla şi un indiciu în plus că gălăţenii s-au grăbit să profite de această facilitate guvernamentală pentru a-şi cumpăra o maşină nouă.

În ţară, vânzările de maşini noi au sporit cu 120 la sută

La nivel naţional, în aprilie au fost înmatriculate 8.875 de maşini noi, cu 120 la sută mai multe decât în martie, relevă statisticile Direcţiei Generale de Înmatriculare a Vehiculelor, preluate de wall-street.ro.

Marca cea mai căutată a fost Dacia. Producătorul autohton a vândut 3.613 unităţi în aprilie şi a fost singurul care a înregistrat o creştere a vânzărilor în comparaţie cu aprilie 2009: + 3,17 la sută.

Pe următoarele poziţii în preferinţele cumpărătorilor de maşini noi s-au aflat Skoda, cu 664 de unităţi vândute (-38,46 la sută), şi Renault, cu 633 de unităţi (-31,42 la sută).

Dealerii se aşteaptă la scăderea vânzărilor

Dealerii auto din Galaţi atrag atenţia că evoluţia vânzărilor de maşini noi, care a atins apogeul în aprilie, reprezintă un fenomen temporar, generat exclusiv de Programul Rabla.

Ei previzionează că vânzările vor scădea dramatic în perioada imediat următoare, pe fondul reducerii cheltuielilor bugetare.

Dealerii spun că au observat deja o stagnare a comenzilor. Ea s-a produs imediat după discursul de săptămâna trecută al preşedintelui Traian Băsescu, în care şeful statului a anunţat reducerea salariilor bugetare, a pensiilor, a indemnizaţiilor şi a ajutoarelor sociale.

Citit 1700 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.