Liberty Galați, fuziune cu unități din Belgia, Luxemburg și Italia

Liberty Galați, fuziune cu unități din Belgia, Luxemburg și Italia
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Combinatul siderurgic Liberty Galați va fuziona cu unitățile Liberty Liège-Dudelange (Belgia și Luxemburg) și Liberty Magona (Piombino, Italia), în cadrului unui mai amplu plan de restructurare a afacerilor la nivelul GFG Alliance și al Liberty Steel Group. În urma acestui proces, combinatul de Galați va deveni principalul furnizor de rulouri laminate la cald pentru unitățile din Belgia, Luxemburg și Italia, ceea ce va asigura creșterea producției de la Galați, dar și securizarea cu materii prime a unităților din aval.

La nivel european, GFG Alliance (GFG) și Comitetul de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group au demarat un proces de restructurare a afacerilor din siderurgie, axat pe concetrarea afacerilor în jurul ”nucleului dur” al celor mai puternice și profitabile unități pe care le deține - combinatul siderurgic de la Galați și combinatul siderurgic de la Ostrava (Cehia), în paralel fiind analizate variantele de restructurare sau chiar scoatere la vânzare a unităților neprofitabile.

În cadrul acestui proces, GFG Alliance a anunțat că dezvoltă planuri de fuzionare a afacerilor sale europene din aval - Liberty Liège-Dudelange (Belgia și Luxemburg) și Liberty Magona (Italia), în cadrul Liberty Galați, pentru a optimiza integrarea operațională între cele trei fabrici.

"În cadrul restructurării, Liberty Galați, cea mai mare fabrică de oțel integrată din România, va deveni furnizorul principal de rulouri laminate la cald pentru unitățile din aval, asigurând o aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime. De asemenea, legăturile mai strânse cu afacerile din aval vor permite Liberty Galați să o ofere o gamă mai largă de produse de înaltă calitate bazei sale de clienți deja existente în Europa Centrală și de Sud-Est”, precizează reprezentanții GFG Alliance.

Siderurgie sub "umbrela" Galațiului

Interesant este că unitățile de la Liege - Dudelange (Belgia și Luxemburg) și Piombino (Italia), care în total au câteva sute de angajați, au făcut parte din pachetul de separare convenit de ArcelorMiital cu Comisia Europeană, pentru a permite achiziția, în 2019, a combinatului Ilva (Italia). Unitățile în cauză, alături de cele mai importante oțelării din România și Cehia - combinatul de la Galați și combinatul de la Ostrava, respectiv, laminoarele de la Skopje, din Macedonia de Nord, au fost achiziționate de GFG Alliance de la ArcelorMittal, în cadrul unei tranzacții de 740 milioane de euro.

În fapt, Liberty Liege-Dudelande și Liberty Magnona constau în mai multe linii de producție a tablei galvanizate și a tablei acoperite organic. ArcelorMittal, de la care Liberty Steel a cumpărat aceste linii de producție, își luase angajamentul să aprovizioneze în continuare aceste unități cu rulouri laminate la cald. Dar din momentul în care Liberty a întâmpinat probleme financiare, după prăbușirea Greensill Capital, ArcelorMittal și-a redus treptat livrările către aceste unități. Practic, în lipsă de materii prime, aceste unități au fost aduse în pragul colapusului, iar fuziunea sub "umbrela" Liberty Galați este o soluție salvatoare pentru ele.

"Etapele inițiale ale programului de restructurare au început deja, primele aprovizionări cu rulouri laminate la cald de la Liberty Galați fiind așteptate să ajungă la uzinele din aval în următoarele câteva săptămâni, permițându-le să-și repornească liniile la scurt timp după aceea. Se așteaptă ca restructurarea să conducă la sinergii într-o serie de domenii funcționale, inclusiv achiziții, IT și contabilitate. Compania va continua dialogul constructiv cu sindicatele și comitetele de întreprindere cu privire la aceste schimbări", precizează GFG Alliance.

Refinanțarea, sufletul afacerii

Restructurarea afacerilor din siderurgie ale Liberty Steel s-a impus după ce principalul finanțator, Greensill Capital, a intrat în colaps, iar GFG Alliance a rămas descoperit în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru necesar derulării afacerilor. Scopul restructurării este de a facilita refinanțarea GFG Alliance, în paralel cu protejarea activelor pe care le deține și a locurilor de muncă.

"În pofida circumstanțelor dificile, GFG Alliance include multe companii de înaltă calitate, care au performanțe puternice (...). Refinanțarea grupului, care progresează bine, ne aduce mai aproape de punctul în care ne vom putea onora obligațiile față de creditori", declară Sanjeev Gupta, președintele executiv al GFC Alliance și fondatorul Liberty Steel.

"Suntem conștienți de provocările semnificative cu care se confruntă grupul, dar suntem mulțumiți că facem progrese în asigurarea refinanțării, rambursarea creditelor și reorientarea grupului pe activele noastre de bază. Rămân multe de făcut, dar suntem optimiști că o afacere vibrantă, bine finanțată, profitabilă și durabilă va apărea pe măsură ce restructurăm și transformăm în mod sistematic grupul", a declarat la rândul său Jeffrey S. Stein, Chief Restructuring Officer.

Noul model de afaceri al Liberty Steel se va concentra pe centrele sale primare de producție - precum combinatele de la Galați și Ostrava - și a unităților din aval de acestea, dar și pe dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă și punerea în practică a conceptului GREEENSTEEL, de obținere de "oțel verde", neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, până în 2030.

Citit 5467 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iulie 2021 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.