Companiile gălățene, credite de aproape 2 miliarde de lei

Companiile gălățene, credite de aproape 2 miliarde de lei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Valoarea creditelor contractate de companiile gălățene a înregistrat o tendință de creștere, fiind foarte aproape de pragul de 2 miliarde de lei, pe măsură ce, după începerea campaniei de vaccinare, s-a trecut la o normalizare graduală a activității economice, rezultă din datele centralizate de BNR.

Avansul împrumuturilor contractate de agenții economici a fost, la nivelul județului Galați, mai rapidă decât creșterea creditelor la nivelul populației. Per ansamblu, până la sfârșitul lunii mai, creditele totale contractate la nivelul Galațiului erau de 4.622 milioane de lei, cu 114,2 milioane de lei mai mult față de luna precedentă și cu 413,7 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Creditele noi acordate companiilor au cunoscut, inclusiv la nivel național, o reducere în cursul anului trecut, ele începând să-și revină abia spre finalul lui 2020, pe fondul lansării programelor guvernamentale de stimulare a accesului la finanțare, precum ”IMM Invest”, ”IMM Leasing” și ”IMM Factor”, cât și al revirimentului activității economice. Pe de altă parte, potrivit datelor din ultimul ”Sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare”, realizat de banca centrală, evoluțiile au fost divergente la nivelul sectoarelor economice.

”Astfel, pentru circa 24 la sută dintre firmele din sectorul agricol, accesul la finanțare reprezintă o problemă presantă. Pentru finanțarea operațiunilor zilnice, a investițiilor sau a altor proiecte, cele mai multe companii au apelat la reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniul firmei (62,4 la sută) și la finanțare sub formă de credite de la acționari sau majorări de capital (22,7 la sută). Numai 7 la sută dintre întreprinderi au utilizat creditele bancare ca sursă de finanțare și mai puțin de 1 la sută fonduri europene. Acest lucru indică o putere scăzută de absorbție a fondurilor europene de către companiile autohtone”, se realizează în studiul realizat de BNR.

În aceste condiții, pe piața bancară gălățeană, valoarea creditelor contractate de companii era, la sfârșitul lunii mai, de 1.988,4 milioane de lei, cu 83,9 milioane de lei mai mult față de luna precedentă și cu 271,4 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe categorii de credite, după primele cinci luni ale acestui an, companiile aveau în moneda națională împrumuturi de 1.426,3 milioane de lei, față de 1.231 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut. În valută, companiile aveau contractate, la sfârșitul lunii mai a.c., credite în echivalentul a 562,1 milioane de lei, față de 486 milioane de lei.

În ciuda creșterii valorii împrumuturilor, BNR atrage atenția că există încă destule impedimente privind accesul companiilor la finanțare. "Dintre companiile care au solicitat un credit în ultimul an, instituțiile creditoare au aprobat toată suma cerută, iar creditul a fost contractat pentru numai 16 la sută dintre companii, iar circa 2 la sută dintre firme au primit doar o parte din finanțarea solicitată", se precizează în studiul privind creditarea societăților nefinanciare realizat de BNR.

Printre provocările majore în procesul de obținere a finanțării de la bănci, conform companiilor, se numără cerințele privind valoarea sau tipul garanției (27 la sută) și nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor (26 la sută). De asemenea, birocrația are un impact foarte mare sau moderat pentru circa 44 la sută dintre companii.

Citit 1456 ori Ultima modificare Joi, 15 Iulie 2021 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.