Susținere pentru introducerea monedei euro

Susținere pentru introducerea monedei euro
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

România este ţara unde se înregistrează cel mai mare procentaj de respondenţi (75 la sută) cu o opinie pozitivă faţă de introducerea monedei euro, arată rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, care arată că trecerea la moneda euro se bucură de un sprijin larg în statele membre care nu au adoptat încă moneda unică. Sondajul a fost realizat în cele şapte state membre care nu au aderat încă la zona euro, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Marea majoritate a cetăţenilor UE intervievaţi (60 la sută) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecinţe pozitive pentru ţările care o utilizează deja. De asemenea, majoritatea respondenţilor (52 la sută) consideră că, în general, vor fi consecinţe pozitive ale introducerii monedei euro pentru ţara lor.

Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice. În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Citit 1157 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iulie 2021 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.