Patronul Liberty Galați negociază cu americanii de la White Oak

Patronul Liberty Galați negociază cu americanii de la White Oak
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Conglomeratul de firme GFG Alliance, din care face parte și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, este în discuții cu White Oak Global Advisors, cu privire la refinanțarea operațiunilor sale europene, într-un acord care ar putea pune capăt lunilor de incertitudine pentru mii de angajați din siderurgie.

White Oak Global Advisors este un grup de investiții private din San Francisco (SUA) care a oferit deja noi finanțări pentru operațiunile GFG Alliance din Australia, dar în prezent se poartă discuții în vederea extinderii acestui acord și la nivelul altor unități pe care grupul condus de omul de afaceri Sanjeev Gupta le deține.

Cele mai importante active europene ale GFG în domeniul siderurgiei includ combinatul de la Galați și combinatul de la Ostrava, din Republica Cehă, dar negocierile vizează, printre altele, și unitățile mai mici din Marea Britanie.

Împrumuturi vechi și noi

Grupul financiar american s-a oferit să ofere un împrumut de 200 milioane de lire sterline unităților grupului din Marea Britanie în primăvară, dar ”ițele” afacerii s-au încurcat după ce, în martie, principalul finanțator al GFG, Greensill Capital, a intrat în insolvență. La scurt timp, Oficiul antifraudă din Marea Britanie (SEO) a declanșat o anchetă cu privire la afacerile grupului GFG Alliance, ceea ce a complicat și mai mult capacitatea de negociere a noi surse de finanțare. Peste toate, pandemia de coronavirus a indus și mai multe necunoscute în mediul economic.

Deși mulți s-au grăbit să prezică o prăbușire a ”imperiului Gupta” - GFG Alliance are 35.000 de angajați în întreaga lume - afacerile au rezistat crizei, în special ca urmare a creșterilor de pe piața oțelului. Spre deosebire de alți producători, care în timpul pandemiei și-au închis unitățile, Liberty Steel și-a menținut unitățile funcționale, astfel că, în ciuda scăderilor inițiale de producție, a reușit să recupereze și chiar să-și crească vânzările, la prețuri sensibil mai mari, după ce motoarele economiei au repornit.

Combinatul Siderurgic Liberty Galați, de exemplu, a obținut în primele două trimestre din 2021 unele dintre cele mai bune rezultate financiare din 2008 până în prezent. Astfel, în primul trimestru, combinatul de la Galați a avut o cifră de afaceri de 359 milioane de euro, iar în trimestrul doi aceasta a crescut la peste 492 milioane de euro.

Un nou pachet de finanțare convenit între White Oak și GFG Alliance ar putea presupune inclusiv crearea unei entități comerciale separate, pentru a asigura transparența tranzacțiilor.

Legături de afaceri

Conexiunile White Oak cu GFG nu sunt noi, potrivit Financial Times. Firma are deja expunere financiară pe conglomerat și a oferit și anterior finanțare directă către Liberty. White Oak a convenit, de asemenea, un acord cu Greensill anul trecut, pentru a cumpăra o parte din expunerea sa la activitatea de tranzacționare a mărfurilor din grupul controlat de Gupta. Tranzacția a contribuit la atenuarea presiunii asupra Greensill, atunci când aceasta a fost supusă unui control crescut din partea autorităților de reglementare pentru nivelul său ridicat de risc legat de grupul condus de Sanjeev Gupta.

GFG Alliance și White Oak nu au prezentat până în prezent o poziție oficială, însă surse apropiate afacerii au declarat că mai multe variante de finanțare sunt analizate.

Pe lângă asigurarea resurselor pentru finanțarea afacerilor, la nivel european, GFG Alliance (GFG) și Comitetul de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group au demarat un proces de restructurare a afacerilor din siderurgie, axat pe concentrarea afacerilor în jurul ”nucleului dur” al celor mai puternice și profitabile unități pe care le deține - combinatul siderurgic de la Galați și combinatul siderurgic de la Ostrava (Cehia), în paralel fiind analizate variantele de restructurare sau chiar scoatere la vânzare a unităților neprofitabile.

În cadrul acestui proces, în luna iulie, combinatul siderurgic Liberty Galați a fuzionat cu unitățile Liberty Liège-Dudelange (Belgia și Luxemburg) și Liberty Magona (Piombino, Italia). În urma acestui proces, combinatul de la Galați a devenit principalul furnizor de rulouri laminate la cald pentru unitățile din Belgia, Luxemburg și Italia, ceea ce va asigura creșterea producției de la Galați, dar și securizarea cu materii prime a unităților din aval.

Citit 3203 ori Ultima modificare Miercuri, 25 August 2021 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.