Veniturile şefilor de societăţi edilitare (6)

Veniturile şefilor de societăţi edilitare (6)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, directorul Transurb, Genica Totolici *

Genica Totolici a ajuns în funcţia de director general al societăţii edilitare de transport public din Galaţi în februarie 2005, la vârsta de 38 de ani.

Înscrisă în Partidul Conservator, a obţinut postul cu sprijinul aliaţilor din Consiliul Local, PSD şi PC.

5 ani mai târziu, în februarie 2010, când şoferii Transurb au declanşat o grevă spontană nemulţumiţi de condiţiile de salarizare, a fost pe punctul de a-şi pierde funcţia.

Aşa-zişii aliaţi, social-democraţii, îi găsiseră deja un înlocuitor din rândurile lor. Ba mai mult, pesediştii îşi trimiseseră nu 1, ci 4 oameni la încălzire. Schimbarea nu s-a mai produs, însă, din raţiuni politice.

La 5 ani de la învestirea Genicăi Totolici în postul de director general la Transurb, parcul auto al societăţii de transport public arată mai bine. Autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele vechi au fost casate.

În locul lor, au apărut 30 de autobuze şi 10 troleibuze noi, 20 de autobuze second-hand, achiziţionate din Danemarca, şi 20 de vagoane de tramvai, tot la mâna a doua, cumpărate din Olanda.

Acum, Transurb negociază achiziţia altor 30 de autobuze second-hand şi a unui număr sensibil egal de vagoane de tramvai, tot SH.

În afară de cele 40 de autobuze şi troleibuze noi, care au fost cumpărate de Consiliul Local, celelalte mijloace de transport în comun au fost plătite de Transurb, din fonduri proprii.

Fondurile proprii ale Transurb sunt completate, însă, substanţial tot de Consiliul Local.

Anul trecut, de exemplu, societatea a avut venituri totale de peste 39 de milioane de lei. Mai bine de jumătate din această sumă, adică 22 de milioane de lei, a venit de la municipalitate, cu titlu de subvenţie.

Banii au acoperit valoarea abonamentelor pe care Transurb le-a eliberat în 2009, gratuit sau la preţ redus, pensionarilor, elevilor şi studenţilor.

Per total, societatea a încheiat anul anterior pe plus. Profitul brut s-a cifrat la aproape 140.000 de lei, fiind cel mai mic înregistrat în mandatul Genicăi Totolici.

Cel mai mare, în cuantum de 1 milion de lei, a fost realizat în 2007 şi s-a datorat în mare parte contractului semnat cu compania siderurgică ArcelorMittal Galaţi, căreia Transurb i-a transportat salariaţii dinspre şi către oraş, prin curse-convenţie.

În ciuda rezultatelor pozitive, există voci care critică societatea, acuzând-o că este incapabilă să preia toţi călătorii, mai ales de la începutul acestei luni, când graficul de transport urban a fost modificat.

Directorul general Genica Totolici respinge, însă, aceste acuzaţii. „Fluxul de călători este ridicat la orele de vârf: dimineaţa, la 7.00, când salariaţii pleacă la serviciu, şi după-amiază, la 16.00, când se întorc acasă”.

„Noi am observat acest aspect, ne-am ajustat programul de transport crescând frecvenţa curselor la aceste ore şi putem spune că facem faţă solicitărilor”, a declarat Genica Totolici.

Directorul Transurb are două surse bugetare de venit

Menţionăm că sumele prezentate mai jos reprezintă venituri brute, din care s-au reţinut impozite şi contribuţii la bugetele asigurărilor sociale, totalizând aproape 30 la sută din venit.

În prezent, Genica Totolici are un salariu brut de 5.400 de lei pe lună pentru activitatea prestată la Transurb.

Înainte de plafonarea salariilor directorilor de societăţi edilitare, leafa ei lunară era la circa 8.000 de lei.

Veniturile Genicăi Totolici au fost completate constant de prime. Astfel, în iunie 2006, după primul an de activitate la Transurb, şi-a acordat o primă de 33.000 de lei.

În mai 2007 a luat 42.000 de lei, iar în aprilie 2008 a primit 53.600 de lei.

Anul trecut a luat două bonificaţii. Prima, încasată în luna mai, a fost în valoare de două salarii, iar a doua, luată în luna iulie, s-a ridicat la 50.900 de lei.

„Primele se acordă în funcţie de îndeplinirea criteriilor de performanţă. În general, am luat 5-6 salarii drept primă”, a explicat şeful Transurb.

Salariul de director general al societăţii edilitare de transport în comun nu este singura sursă bugetară de venit a Genicăi Totolici.

Ea mai încasează o indemnizaţie de consilier judeţean, căci reprezintă Partidul Conservator în forul administrativ judeţean, din vara anului 2004.

În valoare brută, indemnizaţia este de circa 900 de lei, dar după reţinerea dărilor la stat Genica Totolici rămâne în mână cu aproximativ 500 de lei.

În prezent, la Transurb lucrează 780 de oameni. Salariul minim din societate este de 710 de lei, iar salariul mediu se ridică la 1.830 de lei.

Citit 2931 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.