Credite mai scumpe pe piața bancară

Credite mai scumpe pe piața bancară
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

ROBOR-ul la 3 luni a urcat cu 0,29 puncte procentuale, până la 2,10 la sută, după decizia BNR, de săptămâna trecută, de majorare a dobânzii cheie la 1,5 la sută pe an, de la 1,25 la sută. În același timp, pe piața bancară se observă în ultimele săptămâni o tendinţă ascendentă a dobânzilor, influențată de anticipațiile instituțiilor financiare privind politicile monetare.

"Pentru a domoli inflaţia, trebuie să creştem dobânzile. Fiind o economie mică şi deschisă, noi în România nu putem avea şi dobânzi mici şi inflaţie mică. Astfel, marţi am crescut tempo-ul în lupta cu inflaţia. Decizia reprezintă în sine o scumpire a banilor, dar sunt două aspecte importante: pe de o parte bani mai scumpi înseamnă credite ceva mai scumpe, dar pe de altă parte înseamnă şi depozite mai bine remunerate. Devenind mai rari, banii devin şi mai scumpi, ducând la temperarea preţurilor şi fiind astfel protejaţi mai bine de inflaţie”, a explicat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație BNR.

Acesta a precizat, însă, că există anumite preţuri, cum sunt cele administrate, cele ale preţurilor energetice, care nu sunt sub controlul politicilor băncii centrale.

Citit 830 ori Ultima modificare Duminică, 10 Octombrie 2021 22:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.