Noi meserii recunoscute oficial de Ministerul Muncii

Noi meserii recunoscute oficial de Ministerul Muncii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale au fost emise două ordine pentru actualizarea listei de ocupaţii din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), fiind introduse 65 de noi ocupaţii în nomenclator şi eliminate alte 62, informează instituția. Dintre cele 65 de noi ocupaţii introduse, 45 au fost adăugate la cererea utilizatorilor, iar 20 ca urmare a preluării unor ocupaţii din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competenţelor, Calificărilor şi Ocupaţiilor.

Un număr de 15 ocupaţii nou introduse sunt din domeniile IT şi digitalizare.

Printre ocupaţiile nou introduse se numără: barista, consilier de stat, degustător de cafea, specialist digitalizare, analist testare software sau consultant de securitate cibernetică.

Pe de altă parte, din Clasificarea Ocupaţiilor din România au fost eliminate 62 de ocupaţii care nu se mai practică, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii. Acestea vor fi introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi activate la cererea angajatorilor. Printre ocupaţiile eliminate se numără cele de telexist, şef vagon poştal, râşnitor smalţ, topitor in şi cânepă, confecţioner tuburi cinescop.

Totodată, procedura de actualizare periodică a ocupaţiilor a fost simplificată, se precizează în comunicat. Astfel, în Clasificarea Ocupaţiilor din România s-a introdus fişa descriptivă a ocupaţiei, care va ajuta utilizatorul în completarea descrierii acesteia.

Citit 1407 ori Ultima modificare Luni, 22 Noiembrie 2021 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.