Vouchere pentru angajarea mai ușoară a persoanelor cu dizabilități

Vouchere pentru angajarea mai ușoară a persoanelor cu dizabilități
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, implementează proiectul "Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități". Proiectul își propune, ca obiectiv general, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, în vederea creșterii șanselor de ocupare și a ponderii persoanelor cu dizabilități angajate pe piața liberă a muncii.

Pe lângă "clasicele" servicii de informare și consiliere și subvenții pentru angajatori, prin proiect sunt oferite vouchere cu ajutorul cărora persoanele cu dizabilități își pot achiziționa diferite echipamente de tehnologie asistivă, cu ajutorul cărora vor avea șanse mai mari, reale, de a primi un loc de muncă. Aceste echipamente pot fi aparate auditive, scaune rulante, proteze pentru mâini, picioare, proteze oculare, editoare de text, orteze etc. O condiție importantă este ca persoanele cu dizabilități care vor aplica pentru aceste vouchere să fie apte de muncă, adică echipamentele respective să le ajute în mod concret pentru a găsi loc de muncă.

La nivelul Galațiului, instituțiile prin care se derulează acest proiect sunt AJOFM și DGASPC, aflate în subordinea autorităților centrale partenere.

Conform conducerii AJOFM Galați, la data de 1 noiembrie s-au înregistrat în baza de date a instituției 112 persoane cu dizabilități, persoane cu vârsta peste 25 de ani și care nu au pensie de invaliditate gradul 1 sau gradul 2 (doar persoane cu pensie de invaliditate gradul 3) și persoane cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani care urmează o formă de învățământ sau un curs de formare profesională. "Din totalul persoanelor înregistrate, 34 de persoane au primit deja voucher, pentru a-și achiziționa dispozitive asistive și 57 de persoane au depus dosar la DGASPC în vederea obținerii voucherului. Totodată, 22 de firme au primit subvenție în sumă de 2.250 de lei pe o perioadă de un an, pentru angajarea persoanelor cu dizabilități înregistrate în grupul-țintă al proiectului", au declarat pentru "Viața liberă" reprezentanții AJOFM.

La rândul lor, reprezentanții DGASPC Galați ne-au spus că voucherele au o valoare fixă, de 23.000 de lei. Ele nu vor fi în niciun moment transformate în numerar, ci vor fi folosite sub aceeași formă la achiziționarea echipamentelor asistive necesare. Dacă echipamentele sunt mai ieftine decât valoarea voucherului, nu se dă "rest". Dacă sunt mai scumpe, beneficiarul echipamentului trebuie să fie de acord să achite diferența de bani.

Traseul de urmat

În etapa 1 a procedurii, persoana cu dizabilități se prezintă la AJOFM cu cartea de identitate, adeverință medicală și ultimul document de studii. AJOFM înregistrează persoana ca fiind în căutarea unui loc de muncă și îi acordă servicii de informare, consiliere și mediere. Persoana cu dizabilități semnează Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă și participă la minimum două activități asigurate de AJOFM (informare, consiliere, mediere).

În etapa a 2-a, persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, unde depune următoarele documente: cerere pentru acordarea voucherului; certificat de încadrare în grad de handicap și anexa acestuia (copii); recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces; acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de AJOFM, însoțit de Planul individual (copie); angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv.

În etapa a 3-a, DGASPC transmite Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții cererea depusă și dosarul, după care Autoritatea transmite DGASPC voucherul nominal tipărit.

Apoi, persoana cu dizabilități ridică voucherul de la DGASPC, îl prezintă furnizorului de tehnologie asistivă și primește produsul.

Toate documentele și informațiile necesare sunt disponibile pe site-ul DGASPC Galați (dgaspcgalati.ro), la rubrica "Informații de interes public", "Formulare și acte utile", la punctul 14 (Acordare și distribuire vouchere utilizate exclusiv pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces).

Citit 2017 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 21:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.