Serviciile de piață, domeniul cu cei mai mulți angajați

Serviciile de piață, domeniul cu cei mai mulți angajați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Aproape jumătate dintre întreprinderile active în România (49,1 la sută) aveau ca activitate principală Servicii de piaţă, în 2020, domeniu în care se consemna şi cel mai mare număr mediu de salariaţi, arată datele provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La sfârşitul anului 2020, sectorul industrie însuma 61.793 de întreprinderi, respectiv 10,4 la sută din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă). Dintre acestea, cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din sectorul servicii de piaţă (49,1 la sută), în timp ce numărul mediu de salariaţi din acest sector acoperea 36,5 la sută din totalul consemnat la nivel naţional.

Pe poziţia următoare se situează industria, cu 31,6 la sută din numărul total al salariaţilor înregistraţi în întreaga ţară. Potrivit sursei citate, anul trecut numărul mediu de salariaţi a scăzut cu 2,7 la sută, faţă de cifrele din 2019.

Structura investiţiilor brute în sectoarele de activitate economică se prezintă astfel: servicii de piaţă (37,3 la sută), industrie (32,5 la sută), construcţii (16,4 la sută) şi comerţ (13,8 la sută).

Datele INS arată că rezultatul brut al exerciţiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică, serviciile de piaţă şi comerţul înregistrând peste 60 la sută din valoarea rezultatului brut.

Citit 965 ori Ultima modificare Luni, 29 Noiembrie 2021 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.