GFG Alliance a reușit să stabilizeze grupul Liberty Steel

GFG Alliance a reușit să stabilizeze grupul Liberty Steel
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

GFG Alliance, din care face parte și Liberty Steel Group, ce include și combinatul siderurgic de la Galați, a anunțat că a înregistrat progrese importante în materie de restructurare și refinanțare a afacerilor, potrivit unui raport întocmit la nivelul conglomeratului de companii patronat de Sanjeev Gupta.

În elementele principale are raportului, GFG Alliance anunță repornirea unor unități Liberty Steel din Europa și Statele Unite, închise în timpul pandemiei de COVID-19. La rândul lor, operațiunile globale au continuat să aibă performanțe bune, reflectând îmbunătățirea la nivel operațional și consolidarea pieței metalelor. Nu în ultimul rând, grupul se pregătește pentru o nouă etapă de restructurare a creanțelor pe care încă le mai înregistrează.

GFG Alliance s-a confruntat cu un șoc financiar, după ce unul dintre principalii săi finanțatori, Greensill Capital, s-a prăbușit, în martie 2021. În plus, restricțiile impuse inclusiv la nivelul companiilor, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, au complicat și mai mult situația în vederea obținerii unor refinanțări a operațiunilor.

În urma înființării Comitetului de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group, în mai 2021, și a progreselor realizate până în prezent, punctul critic a fost depășit. Reluarea activității economice, una care a favorizat în mod special piața siderurgică, dar și reconfigurarea Liberty Steel și încheierea unor acorduri financiare care au securizat, rând pe rând, operațiunile grupului, fie că e vorba de companiile din SUA, Europa sau Australia, se numără printre reușite.

"În doar zece luni de la prăbușirea Greensill, am făcut progrese majore. Am finalizat prima etapă a restructurării datoriilor în Australia și am injectat capital suplimentar în compania din Marea Britanie. Am creat o mai bună integrare a activelor downstream cu principalele noastre centre de producție și am consolidat relațiile industriale, prin formarea Comitetului European de Întreprindere. Comitetul RTC ne-a ajutat să ne concentrăm atenția asupra guvernanței, contribuind la procesul decizional cu expertiza și responsabilitatea sa și creând premisele pentru a atrage cei mai buni specialiști la toate nivelurile în organizațiile noastre", a declarat Sanjeev Gupta - Executive Chairman GFG Alliance.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", la nivel european, GFG Alliance și Comitetul de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group au demarat un proces de restructurare a afacerilor din siderurgie, axat pe concentrarea afacerilor în jurul "nucleului dur" al celor mai puternice și profitabile unități pe care le deține - combinatul siderurgic de la Galați și combinatul siderurgic de la Ostrava (Cehia), în paralel fiind analizate variantele de restructurare sau chiar scoatere la vânzare a unităților neprofitabile.

În cadrul acestui proces, în luna iulie 2021, Combinatul Siderurgic Liberty Galați a fuzionat cu unitățile Liberty Liège-Dudelange (Belgia și Luxemburg) și Liberty Magona (Piombino, Italia), unitatea de la Galați devenind principalul furnizor de rulouri laminate la cald pentru aceste unități, ceea ce a dus la creșterea producției, dar și la securizarea unităților din aval.

În raportul prezentat de GFG Alliance se precizează că a fost semnat și Acordul privind Comitetul European de Întreprindere al GFG Alliance, cu Organismul Special de Negociere al reprezentanților angajaților din întreaga Europă. Acest acord reprezintă un pas important în relațiile industriale ale GFG Alliance și va fi un pilon al angajamentului său strategic de a adopta un dialog social pozitiv la nivel european.

"În România, Liberty Galați continuă să aibă performanțe solide, volumul de producție din al treilea trimestru fiind peste trimestrul anterior și cu circa 20 la sută mai mare decât volumul înregistrat în al treilea trimestru din 2020. Echipa de la Galați vizează aproape 650 de noi angajați în acest an, cu 100 de funcții nou create prin creșterea producției, precum și prin proiectele de digitalizare și automatizare implementate ca parte a programului de transformare Greensteel", se precizează în raportul GFG Alliance.

La rândul său, în Republica Cehă, Liberty Ostrava continuă să înregistreze performanțe bune, nivelurile de producție din trimestrul al treilea fiind similare cu cele din trimestrul al doilea, dar în creștere cu peste 60 la sută față de același trimestru din 2020. Și aici se află în curs de implementare planuri de transformare Greensteel și se dorește creșterea numărului de angajați.

"Prin acest progres, companiile noastre principale au putut să valorifice oportunitățile unor piețe puternice și să înregistreze volume de producție și profitabilitate record. Astfel, avem o poziție solidă pentru a realiza următoarea etapă a transformării noastre și observăm deja interes major în Europa, Marea Britanie și SUA. Suntem pe drumul cel bun pentru a oferi o afacere refinanțată, reorientată, capabilă să realizeze viziunea noastră Greensteel și să creeze valoare pentru toți partenerii noștri", a mai arătat Sanjeev Gupta.

După cum v-am informat recent, GFG Alliance este în discuții cu White Oak Global Advisors, cu privire la refinanțarea operațiunilor sale europene, dar sunt luate în calcul și alte variante de asigurare a lichidităților financiare.

Citit 3361 ori Ultima modificare Joi, 09 Decembrie 2021 22:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.