Moș Crăciun nu are şi locuri de muncă în sac. Joburi puține și deloc atractive
Foto: Marian Calestru

Moș Crăciun nu are şi locuri de muncă în sac. Joburi puține și deloc atractive
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Mai sunt doar câteva zile până la sosirea lui Moș Crăciun, iar piața muncii din Galați nu pare să pregătească surprize deosebite pentru cei aflați în căutarea unui job. Locurile de muncă sunt puține, din domenii puține și nu par deloc atractive, din moment ce unele dintre ele sunt prezente de luni de zile în oferta AJOFM.

Oferta locurilor de muncă declarate vacante și aflate în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați pare să nu-i atragă prea mult pe șomerii gălățeni, nici din punct de vedere numeric, nici calitativ. La începutul acestei săptămâni, numărul joburilor vacante era de numai 284. În condițiile în care numărul total al șomerilor înregistrați în județul Galați era, la sfârșitul lui octombrie, de 10.221 de persoane, rezultă un raport de un loc de muncă la 36 de șomeri. Nu sunt multe facultăți în țară care să se poată lăuda cu un asemenea procent de candidați. Măcar dacă aceste locuri de muncă ar fi foarte căutate, dar se pare că nu prea sunt. Unele dintre ele s-au regăsit în oferta AJOFM pe aproape toată durata acestui an.
Cele 284 de locuri declarate oficial vacante sunt pentru 24 de ocupații sau meserii. Mai mult de o treime dintre locuri sunt ale Combinatului Liberty, care caută să angajeze 100 de ucenici: strungari, oțelari, laminatori, furnaliști, lăcătuși și electricieni. Nu este necesară vechime şi se cer doar 10 clase.
Alte 60 de locuri sunt oferite pentru agent servicii client, pentru un call-center. Se cer studii medii. Tot studii medii sunt necesare și pentru ocuparea celor 30 de joburi pentru confecționer asamblor articole textile. Sunt foarte bine știute de cei care citesc oferta AJOFM zi de zi sau măcar o dată pe săptămână.
S-au "consumat" astfel 190 de locuri de muncă din totalul de 284. Dintre cele care rămân, se cer studii medii pentru ambalatori manual (18 locuri), arhivar (1), electricieni (7), faianțari (3), îngrijitori clădiri (3), instalatori (3), lăcătuși mecanic (5), manipulanți marfă (5), montatori rigips, pizzari (23! - un număr neașteptat de mare, oferit de două firme). Se cer studii superioare pentru două posturi de agent vânzări directe la o firmă tip IFN. Cu 8 clase sunt oferite posturi de agent securitate (5), ciontolitor tranșator carne (1) și vânzători (5, la un magazin de preparate din carne). Cu calificare sau școală profesională poți candida pentru posturile de fochist (2), instalator apă-canal (3), morar (1), îngrijitor spații verzi (2), iar cu liceul te poți face operator siloz. Numai să vrei!

Citit 2594 ori Ultima modificare Duminică, 19 Decembrie 2021 23:10

4 comentarii

 • postat de Bgd
  Duminică, 19 Decembrie 2021 13:47
  93.122.251.***
  Din pacate Galatiul e in moarte clinica, ar trebuie resuscitat cat inca se mai poate.. pentru a nu pierde tot tineretul orasului
  1
  4
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 18 Decembrie 2021 23:02
  5.13.157.***
  Maiestri politicieni ai Galatiului !!!... O sa ne inghita Braila !!!
  2
  21
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 18 Decembrie 2021 20:25
  5.13.200.***
  Care measeriasi? Ia pune un kinder stie sa foloseasca tik-tk-ul mai bine ca o filetanta! Nu mai spun de scule de mare viteza sau o mala! Cat despre electric... putini mai stiu meserie! Traiasca ambramburica ministrezrza... si alte specii... conlocuitoare ce-au distrus tot! Totul este un masterplan sa fim asanati ca natie! Traiasca curvistenia de la E... cu complotul celor din V... si peste ocean! cam TOTI ne vor disparuti datorita locatiei geopolitice unice si potential!... Bogatii... nu mai specific!

  Muntii nostri aur poarta, noi umblam din poarta-n poarta!
  1
  19
  Raportează
 • postat de :)))
  Sâmbătă, 18 Decembrie 2021 04:14
  77.111.247.***
  ...strungari, oțelari, laminatori, furnaliști, lăcătuși, electricieni, ambalatori, arhivari, electricieni, faianțari, îngrijitori clădiri, instalatori, lăcătuși mecanic, manipulanți, ciontolitori, tranșatori, fochiști, instalatori apă-canal, morari, îngrijitor spații verzi..."

  Cine naiba să vrea să lucreze în meseriile astea când videochat-ul a acaparat toată "forța de muncă" din România, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani și o va absorbi pe viitor și pe cea care se află la ora actuală pe băncile grădiniței ...?!
  2
  45
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.