Câți salariați are, de fapt, Galațiul
Foto: Marian Calestru

Câți salariați are, de fapt, Galațiul
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Conform celui mai recent raport al Direcției Județene de Statistică (DJS), Galațiul avea, la sfârșitul lunii octombrie 2021, un număr total de 120.313 salariați în întreg județul. Conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați, tot la sfârșitul lunii octombrie 2021, ITM avea înregistrați 113.714 salariați activi, cu peste 6.000 mai puțini decât Statistica. Având în vedere această diferență, apare logic întrebarea: câți salariați are, de fapt, Galațiul?
Răspunsul cel mai corect matematic este că nici DJS Galați, nici ITM Galați nu înregistrează numărul total EXACT al salariaților din județ, însă datele comunicate de Statistică sunt cele mai apropiate de situația reală.
„Datele înregistrate de ITM nu includ și entitățile care nu au obligația transmiterii datelor în Registrul unic al salariaților, Revisal, cum sunt, de exemplu, instanțele de judecată, polițiștii sau armata, penitenciarul etc. Probabil că diferența apare din funcțiile publice neraportate în Revisal”, ne-a declarat Carmen Păunica Corodeanu, purtătorul de cuvânt al ITM Galați.
Aceeași explicație o are și directorul Direcției Județene de Statistică Galați, Anca Popescu: „Probabil că din funcțiile publice apare diferența. La noi raportează și Casa de Pensii, și ministerele, și Tribunalul. De asemenea, la Statistică raportează Prefectura, Consiliul Județean, primăriile din județ, de aceea apare diferența în plus față de datele ITM”.
În aceste condiții, este evident că datele de la Statistică sunt cele mai apropiate de numărul real al salariaților din județ. Însă nici ele nu sunt exacte, pentru că există și aici excepții, instituții care nu raportează nici la Statistică: forțele armate și personalul asimilat (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații). Nu apar nici salariații încadrați la birourile parlamentare din circumscripțiile electorale și plătiți din sume forfetare.
Așadar, cel mai corect răspuns la întrebarea „Câți salariați are, de fapt, Galațiul?” este: peste 120.313 salariați.

Citit 4964 ori Ultima modificare Luni, 10 Ianuarie 2022 15:46

1 comentariu

 • postat de Ce nu se știe în programul corvetelor românești. Au ieșit „scântei” între francezi și partea română din Asociere, chiar sub privirile MApN
  Luni, 10 Ianuarie 2022 15:34
  162.255.46.***
  Faptul că asupra Șantierul Naval Constanța (SNC) planează mari semne de întrebare cu privire la posibilitatea de a finaliza construcția e secretul lui Polichinelle. Aceasta nu mai este de mult o știre. Ceea ce e interesant e că, potrivit surselor DefenseRomania, contractul privind „Corveta multifuncțională” nu a fost semnat tocmai din cauza unor neînțelegeri între Șantierul Naval Constanța și francezii de la Naval Group. Neînțelegeri care s-au soldat cu „scântei” în faza finală a negocierilor din decembrie 2021. În decembrie telenovela părea că se termină. MApN a rămas ferm pe poziții, în pofida faptului că Naval Group a cerut în repetate rânduri renunțarea la o serie de clauze contractuale, inclusiv la garanțiile pentru vicii ascunse. Surpriză însă, în timpul fazei finale a negocierilor, lucrurile s-au împotmolit după disensiuni majore, chiar în cadrul negocierilor, între reprezentanții Șantierului Naval Constanța și francezii de la Naval Group. Au ieșit „scântei” în momentul în care francezii au cerut ca întreaga Asociere, deci implicit și Șantierul Naval Constanța, să suporte achitarea viitoarelor posibile penalități pentru nerespectarea termenelor. Iar aceste penalități nu sunt deloc mici. E de la sine înțeles că situația financiară, nu doar tehnologică a SN Constanța, e departe de a fi roză. Mai mult, în cadrul ședinței din decembrie reprezentanții Șantierului Naval Constanța au cerut părții franceze câteva zeci de milioane de euro pentru retehnologizare în vederea modernizării Șantierului pentru demararea acestui program de înzestrare. În contextul acestei situații de criză dintre SNC și Naval Group, reprezentanții Romtehnica S.A., companie parte a MApN și organizator al documentației și procedurilor, s-au văzut nevoiți să se ridice de la masă și să părăsească negocierile. Aceleași surse ne-au precizat și faptul că, deși presa din România a înaintat data limită de semnare a contractului ca fiind 31 ianuarie 2022, în caz contrar MApN ia în calcul anularea procedurii, data e de fapt 21 ianuarie 2022. Situația e cât se poate de clară, în prezent mingea e în terenul SNC și Naval Group. Și știm sigur că mai sunt doar două săptămâni până când, într-un fel sau altul, situația va fi tranșată.
  3
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.