Liberty Steel și italienii de la Beltrame își dispută preluarea COS Târgoviște

Liberty Steel și italienii de la Beltrame își dispută preluarea COS Târgoviște
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

O delegație a sindicatelor din cadrul Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște a fost prezentă marți, 18 ianuarie, la Galați, la invitația sindicatului Siderurgistul AMG, de pe platforma Combinatului Siderurgic Liberty. Întâlnirea are loc în contextul în care grupul Liberty Steel și grupul italian Beltrame își dispută preluarea COS Târgoviște, în cadrul procesului de desemnare a unui investitor strategic care să relanseze activitatea unității.

COS Târgoviște s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel, dar pachetul majoritar a fost preluat în 2013 de offshore-ul Mazur Investments Ltd din Cipru. În același an, compania a intrat în insolvență, iar în 2021, Electrica SA a obținut declararea falimentului companiei, însă măsura a fost suspendată, fiind contestată la Curtea de Apel Ploiești. Cert este că, din decembrie 2019, COS Târgoviște și-a oprit activitatea, iar din cei aproape 1.000 de angajați pe care îi mai avea la un moment dat, au rămas doar 90, pentru întreținere.

Inițial, Guvernul a luat în calcul preluarea activelor COS Târgoviște în contul datoriilor acumulate la stat - ANAF are de recuperat 200 milioane de lei - și constituirea unei noi societăți, în subordinea Ministerului Economiei. Ulterior s-a renunțat la darea în plată a activului industrial funcţional al COS Târgovişte în contul datoriilor bugetare ale companiei şi s-a preferat ca societatea să scoată la licitaţie unitatea de producţie de oţeluri pentru construcţii, în cadrul procedurii de insolvenţă, fiind căutaţi potenţiali investitori privaţi care să cumpere activul.

Oferta Beltrame, firmă care deține și Donalam Călărași, a fost de 38,3 milioane de euro, aceasta fiind selectată de lichidatorul judiciar Maestro SPRL, filiala București. Pe de altă parte, Liberty Steel, companie ce deține combinatul de la Galați, a oferit mai mult - 39,9 milioane de euro. Un argument invocat de lichidator ar fi fost, se pare, situația Liberty Steel, după ce principalul finanțator, Greensill Capital, a intrat în colaps, în 2020. Pe de altă parte, Liberty Steel a reușit să-și refinanțeze afacerile, 2021 a fost chiar un an record al afacerilor și dincolo de "zgomotul de fond", șocul inițial a fost depășit. Cert este că Liberty Steel a considerat că respingerea ofertei pentru COS Târgoviște a fost incorectă, decizia lichidatorului judiciar fiind contestată la Tribunalul Dâmbovița.

Consultări sindicale

Sindicatele Siderurgistul AMG și Metalurgistul Târgoviște au o relație îndelungată, fiind împreună membre în cadrul Federației Metarom, afiliată Cartel Alfa. La nivel internațional sunt, de asemenea, partenere în cadrul IndustriALL.

"Noi ne-am dori să-i avem pe colegii de la COS Târgoviște alături de noi, în familia Liberty. Le-am prezentat avantajele noastre, mai ales că am putut face, de exemplu, o comparație între ArcelorMittal și Liberty. Și spunem că este spre bine. Dar mai departe, cel mai important este că oamenii de la COS Târgoviște sunt dornici să se repornească activitatea. Noi, ca sindicate, ne susținem unele pe altele, fiind colegi în siderurgie", ne-a spus președintele sindicatului Siderurgistul AMG, Gheorghe Bezman.

"La rândul nostru, suntem dornici să aflăm mai multe despre potențialii investitori ai societății. Lucrurile merg bine la Galați și suntem bucuroși că unii dintre colegii noștri ne pot prezenta și lucruri pozitive. Din nefericire, nu același lucru se poate spune despre noi, care suntem opriți de doi ani", a arătat președintele sindicatului Metalurgistul Târgoviște, Gabriel Banu. Acesta a precizat că, din punctul de vedere al sindicaliștilor pe care îi reprezintă, nu se poate face încă o departajare între ofertele Beltrame și Liberty Steel. "Nu s-a discutat partea socială, pentru a putea avea o opinie. Dumnealor au făcut oferte doar către firma de insolvență, ofertele detaliate nici nu au fost publice, nu au fost discuții cu noi, pentru a face o departajare între aceste oferte", a precizat Gabriel Banu. "Nu putem spune că există un contact apropiat între administratorul judiciar și sindicate, dumnealor și-au făcut treaba cum au considerat de cuviință. Din punctul nostru de vedere, a cam lăsat de dorit, din moment ce am ajuns în această situație...",  a mai arătat liderul sindicaliștilor de la COS Târgoviște.

Acesta a subliniat că deznodământul situației de la COS Târgoviște depinde de deciziile care se vor lua în instanță, în privința contestației depuse de Liberty Steel, dar și în privința cererii de declarare a falimentului susținută de Electrica SA. "Sunt procese pe rol la Tribunalul Dâmbovița și la Curtea de Apel Ploiești, până nu se vor finaliza aceste procese... Ele pot dura și câteva luni, așa că noi ne așteptăm ca după Paște, după părerea mea, să avem o finalizare a acestor litigii. În această perioadă, probabil că vor exista și discuții, contacte, în funcție de deschiderea patronatelor", a mai arătat președintele sindicatului Metalurgistul Târgoviște.

Piață cu potențial

Miza pieței de oțel-beton în România este estimată la 1,2 - 1,3 milioane de tone/an, în condițiile în care au fost demarate mai multe proiecte în construcții și infrastructură. Italienii de la Beltrame promit relansarea activității la Târgoviște, dar și Liberty Steel vine, prin combinatul de la Galați, inclusiv cu un profil complementar COS Târgoviște și perspectiva exploatării în parteneriat a unor materii prime și dezvoltarea unor noi produse siderurgice. În plus, un element pozitiv în ochii sindicatelor este că Liberty Steel a lansat la Galați mai multe proiecte de investiții - pe partea de modernizare a echipamentelor, a creșterii siguranței muncii, formarea și creșterea numărului de angajați.

Fără investiții, siderurgia se scufundă

Lipsa de investiții în modernizarea echipamentelor, dar și "invazia" de oțel chinezesc sau rusesc pe piața europeană au fost cauze ale decăderii COS Târgoviște sub patronajul Mechel, apreciază liderul sindical Gabriel Banu: "Din nefericire, în metalurgia grea, costurile sunt destul de mari, iar precedentul patronat n-a reușit să le controleze. Acum sunt utilaje care pot fi repornite în câteva luni de zile, dar este nevoie și de modernizări, pentru că fără ele nu poți ține pasul cu concurența de pe piața externă. Dacă rămâi în trecut, te scufunzi... A mai fost și problema că piața românească a fost invadată de oțel-beton din Rusia, China, Ucraina - la prețuri mai mici, prin facilități de stat. Astfel au putut ajunge în România sub prețul pieței. În Uniunea Europeană, ajutoarele sunt reglementate, dar China şi Turcia subvenționează producția. S-a intervenit ulterior prin sistemul de taxare, dar și acesta ar mai trebuie revizuit".

Oțelurile speciale sunt totuși o nișă cu potențial pe piață, iar acest lucru ar trebui să ajute la relansarea COS Târgoviște.

Citit 5334 ori Ultima modificare Vineri, 21 Ianuarie 2022 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.