Achiziția corvetelor, o nouă rundă de... amânări

Achiziția corvetelor, o nouă rundă de... amânări
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

După ”desantul” diplomatic, la București, al ministrului francez al Apărării, Florence Parly, asocierea formată din Naval Group și SN Constanța a mai primit o păsuire de o lună de zile pentru a se hotărî dacă semnează sau nu contractul pentru construirea celor patru corvete pentru Forțele Navale Române.

„Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a mai cerut un termen pentru un răspuns final în jur de o lună de zile. Suntem interesați cu toții ca acest contract să se realizeze, este vorba despre înzestrarea importantă pentru Forțele Navale Române și evident că le dăm voie să negocieze în continuare”, a precizat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, pentru Europa FM.

În urma licitației ținute de MApN, Naval Group și SN Constanța și-au adjudecat, în 2019, pentru 1,2 miliarde de euro, contractul de înzestrare a Forțelor Navale, devansând Grupul Damen, care prin Șantierul Naval Damen Galați, a venit cu o ofertă de 1,25 miliarde de euro.

Întrebat dacă statul român este dispus să renegocieze suma pe care o va plăti pe aceste coverte, Vasile Dîncu a precizat: ”În acest moment, statul român trebuie să respecte suma licitaţiei pe care asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat-o.”

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului. În prezent, există serioase îndoieli că Naval Group și SN Constanța sunt capabile să se achite de obligațiile asumate.

Citit 1389 ori Ultima modificare Vineri, 04 Februarie 2022 13:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.