Doză „booster” de 100 milioane de euro pentru companiile gălățene

Doză „booster” de 100 milioane de euro pentru companiile gălățene
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Piața bancară gălățeană a marcat în 2021 una dintre cele mai spectaculoase creșteri ale creditării destinate companiilor. În ciuda ultimilor doi ani de pandemie, firmele gălățene au înregistrat o creștere a valorii creditelor contractate de 516,7 milioane de lei - ceea ce înseamnă echivalentul a aproape 104 milioane de euro - potrivit datelor centralizate de BNR.

Avântul de pe piața bancară gălățeană vine într-un context financiar mai larg. Dacă este să ne limităm strict la anul 2021, băncile de piața românească au acordat companiilor credite noi în valoare de peste 40,3 miliarde de lei, în creștere cu 20 la sută față de nivelul din 2020. Potrivit analiștilor financiari, un asemenea "boom" al creditelor nu a mai fost înregistrat din 2008, an de explozie a creditării. Atunci s-a ajuns la un volum al creditelor corporatiste noi de 36,7 miliarde de lei.

Pe de altă parte, după cum se știe, anul 2008 s-a încheiat cu declanșarea celei mai mari crize economice din ultimele decenii. Iar până la un punct, există o serie de similitudini cu situația din prezent, când lumea trebuie să facă față crizei de Covid-19, ce și-a lăsat amprenta inclusiv asupra mediului economic.

Chiar dacă la începutul crizei Covid-19 au fost temeri privind modul în care sistemul bancar va traversa această criză, din perspectiva creșterii impactului la nivelul solvabilității clienților, fie ei companii sau persoane fizice, măsurile de susținere a economiei, inclusiv pe baza ajutoarelor guvernamentale, au amortizat șocul.

Gradul mare de incertitudine privind evoluția economică, în condițiile prelungirii crizei medicale, au fost elemente menite să frâneze creditarea companiilor. Însă, pe de altă parte, dobânzile relativ mici de la începutul crizei Covid-19 și introducerea unor programe guvernamentale de susținere a creditării, gen ”IMM Invest” sau ”Agro IMM Invest” - unde în timp s-a venit chiar cu majorarea plafoanelor de garantare și condiții financiare mai favorabile - au fost o doză ”booster” pentru creditarea firmelor.

Finanțarea afacerilor

Companiile gălățene înregistrau, la finalul anului 2021, credite totale de 2.231 milioane de lei, în creștere cu 273,2 milioane de lei faţă de aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, volumul creditării din 2021 a depășit creșterea de 243,5 milioane de lei înregistrată în intervalul 2019-2020. În total, în cei doi ani de pandemie, creditele contractate de agenții economici gălățeni au crescut, după cum am arătat, cu 516,7 milioane de lei.

Pe categorii de credite acordate companiilor, cele mai mari creșteri au fost la creditele în moneda națională. La finalul lui 2021, valoarea acestora era de 1.668,7 milioane de lei, față de 1.408 milioane de lei la finalul lui 2020 și de 1.271 milioane de lei la finalul lui 2019. În ceea ce privește creditele în valută, agenții economici gălățeni aveau, la finalul lui 2021, credite în echivalentul a 562,3 milioane de lei, față de 549,8 milioane de lei la finalul lui 2020 și 443,3 milioane de lei la finalul lui 2019.

Vremuri tulburi în 2022

Dincolo de acest avans important al creditării companiilor gălățene, anul 2022 nu se anunță, totuși, unul ușor, iar mediul economic va avea de depășit destule obstacole.

”Contextul macroeconomic intern rămâne dificil. Prelungirea crizei medicale și criza energetică mențin riscul privind tensiunile echilibrelor macroeconomice la un nivel sever. (...) Principalele riscuri privind creșterea economică sunt reprezentate de parcursul campaniei de vaccinare (rata de vaccinare în România fiind în prezent printre cele mai mici din UE), modul de continuare a reformelor economice (inclusiv în ceea ce privește îmbunătățirea capacității de absorbție a fondurilor europene), precum și de accentuare a tensionării echilibrelor macroeconomice pe fondul crizei energetice”, explică BNR în ultimul ”Raport asupra stabilității financiare”.

Valul de scumpiri, mai ales în condițiile în care nu se știe exact care va fi tendința prețurilor - a se vedea problemele privind costurile cu energia, total neclare mai ales după luna martie - aduce neîncredere și impredictibilitate în mediul economic și, implicit, îi determină pe antreprenori să fie mai prudenți în ceea ce privește potențialele investiții sau relațiile de afaceri.

La aceasta se adaugă provocările care vin din economia globală, afectată, la rândul ei, de variații mari ale prețurilor, întârzieri în livrări și perturbarea, per ansamblu, a lanțurilor de producție, cu efect de ”domino” la nivelul companiilor.

Inflația își face în prezent simțite efectele și la nivelul dobânzilor, iar companiile trebuie să se aștepte în 2022 la dobânzi mai ridicate. Ca element de referință, rata dobânzii de politică monetară a BNR a crescut în ianuarie a.c. la 2,0 la sută, în timp ce pentru cea mai mare parte din 2021 ea a fost de 1,25 la sută, creștere care se va transmite și la creditele comerciale accesate de companii, dar și de populație. Efecte se vor vedea și la nivelul consumului și al costurilor cu forța de muncă.

În aceste condiții, pentru a trece cu bine peste 2022, mediul de afaceri are nevoie de un mix echilibrat de politici publice, norme prudențiale la nivelul instituțiilor financiare și strategii de adaptare la piață adoptate la nivel de companii. Dacă se vor găsi soluții eficiente la această ecuație economică destul de complicată, mai ales la nivelul politicilor publice rămâne de văzut.

Citit 4305 ori Ultima modificare Duminică, 06 Februarie 2022 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.