Cum se impozitează veniturile din arendă

Cum se impozitează veniturile din arendă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați reamintește contribuabililor că impozitul pe veniturile din arendarea terenurilor sau bunurilor agricole se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit (arendași) la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net.

Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. Venitul brut obținut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabilește pe baza contractului încheiat între părți și reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate și echivalentul în lei al veniturilor în natură primite. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale Consiliului Județean Galați. Impozitul astfel calculat și reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

AJFP precizează și că arendașii au obligația să completeze și să depună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, formularul 112, care se transmite apoi prin mijloace electronice.

Impozitul aferent veniturilor din arendă, calculat, reținut și plătit de către arendaș este impozit final, iar arendatorii mai pot avea obligații declarative sau de plată doar în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), după caz.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate  

Dacă veniturile din arendă sunt obținute de la un singur plătitor de venit (arendaș), iar nivelul net al acestora este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară, arendașul are obligația să calculeze, să rețină, să plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum și să o declare corespunzător în formularul 112.

Dacă veniturile sunt realizate de la mai mulți arendași, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puțin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, arendatorul desemnează, prin contract, arendașul care are obligația calculării, reținerii, plății și declarării prin formularul 112 a contribuției de asigurări sociale de sănătate.

În situația în care nivelul veniturilor din arendă obținute de la fiecare plătitor de venit este sub plafonul de 12 salarii minime brute pe țară, dar venitul net cumulat este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară, arendatorul are obligația depunerii formularului 212 "Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice" în vederea declarării și plății CASS.

De asemenea, arendașul trebuie să depună un exemplar al contractului de arendare la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile agricole arendate, pentru a fi înregistrat într-un registru special.

Citit 1482 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.