Euro s-a scumpit, pe fondul conflictului din Ucraina

Euro s-a scumpit, pe fondul conflictului din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Moneda euro a trecut la case de schimb valutar, atât la vânzare, cât și la cumpărare, de pragul de 5 lei pentru un euro. În același timp, cursul oficial anunțat de BNR, în baza schimburilor interbancare, a fost vineri, 4 martie, de 4,9491 lei pentru 1 euro. Creșterea cursului la casele de schimb este alimentată de efectele conflictului din Ucraina, dar finanțiștii apreciază că lucrurile se vor calma după ce piața va fi alimentată cu euro cash.

Neliniștile generate în ultimele zile de războiul din Ucraina au determinat emoție și pe piețele valutare. Astfel, în cursul zilei de vineri, la casele de schimb valutar, inclusiv la Galați, cotaţiile curente s-au situat între 5,1 lei la cumpărare și 5,2/5,3 la vânzare, fiind chiar unele tentative de a depăși aceste limite. În aceste condiții, finanțiștii sfătuiesc populația să nu se lase dusă de valul emoțional, leul fiind stabil, în raport cu moneda euro.

Vineri, de exemplu, la cursul BNR, fluctuația a fost aproape insesizabilă, respectiv, de la 4,9489 lei la 4,9491 lei în raport cu 1 euro, ceea ce corespunde unei creșteri de... 0,0002 lei.

În legătură cu fluctuațiile de la casele de schimb valutar, Adrian Vasilescu, consilier BNR, a explicat: ”Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii care apar imediat, în primele zile, din momentul în care apare o criză. Aşa a fost şi în 2008, aşa a fost şi în 2020, când cererea de valută a fost mai mare decât de obicei. Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfăşoară normal, nu există nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil.

Este normal ca oamenii să întrebe în astfel de situaţii ce se întâmplă cu banii lor, dacă sunt în siguranţă. Unii dintre ei îşi schimbă leii în euro, ceea ce nu este o problemă. Este adevărat că au intervenit situaţii pe piaţa caselor de schimb valutar, acolo unde cererea de euro a crescut, la fel şi cursul. Aceeaşi situaţie se regăseşte în toate ţările care au graniţă cu Ucraina, în Ungaria, Polonia.

Casele de schimb valutar, care sunt în afara băncilor, se aprovizionează cu euro de la populaţie, care e principalul cumpărător, dar şi vânzător de valută. Acum, populaţia a vândut mai puţină valută, mai ales că a intervenit conflictul din Ucraina. În aceste condiţii, casele de schimb trebuie să facă rost de euro, iar principala sursă de aprovizionare sunt băncile, care au euro cash suficient.

Dar şi la euro sunt anumite situaţii, pentru că în momentul în care creşte cererea de cash, euro trebuie să vină din afară, de la băncile corespondente ale băncilor din România. Sunt curse speciale care vin atunci când este o cerere mai mare de euro cash. Dar aceste curse nu pot să vină peste noapte. Noi monitorizăm cu atenţie situaţia, iar lucrurile se vor calma pe măsură ce aprovizionarea cu euro cash va creşte”.

Citit 6517 ori Ultima modificare Luni, 07 Martie 2022 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.