CNS Cartel ALFA cere ”creșterea urgentă” a salariului minim

CNS Cartel ALFA cere ”creșterea urgentă” a salariului minim
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA solicită intensificarea dialogului social, în scopul identificării de soluții viabile pentru angajați la actuala criză economică, o adresă în acest sens fiind înaintată inclusiv Prefecturii Galați de către filiala gălățeană a organizației sindicale.

Printre altele, sindicatele atrag atenția asupra erodării accelerate a veniturilor angajaților, în condițiile în care se înregistrează creșteri de prețuri pe toată linia.
Drept urmare, sindicatele consideră că este necesară deschiderea discuțiilor la nivelul autorităților publice abilitate pentru ”creșterea urgentă” a salariului minim.
”Preţurile au explodat la toate bunurile de consum, în special cele la alimente şi la bunurile de bază, în timp ce veniturile, şi aşa mici, ale românilor au rămas pe loc. Rata inflaţiei se apropie de două cifre, în timp ce preţurile la o serie de produse de bază au explodat, înregistrând creşteri şi de 30 la sută. Este nevoie de creşterea veniturilor la un nivel care să acopere aceste creşteri de preţuri. Acest lucru ar fi benefic şi pentru economie, evitând falimente în lanţ determinate de prăbuşirea puterii de cumpărare a cetăţenilor”, arată președintele CNS Cartel ALFA Galați, Romică Gîrneață.
De asemenea, sindicatele solicită introducerea coeficienților de ierarhizare a salariilor.
”În lipsa contractelor colective de muncă de nivel superior (naţional şi sectorial), cauzată și de blocajele din Legea dialogului social (care nu permit încheierea lor), cadrul legislativ privind relaţiile de muncă trebuie completat cu grile de salarizare în funcţie de calificări”, explică reprezentantul CNS Cartel ALFA.
În mod particular, sindicatele atrag atenția asupra efectelor limitate pe care le-au avut măsurile de gestionare a prețurilor la energie luate până în prezent de autorități.
”Actualele măsuri nu rezolvă decât parţial şi temporar problema preţurilor la energie, transferând costurile speculative asupra bugetului public, practic asupra buzunarului cetăţenilor. Setul de măsuri propuse de partenerii sociali încă din luna ianuarie 2022 nu au fost luate în seamă, guvernul urmărind mai degrabă protejarea intereselor speculatorilor din piaţă decât interesul cetăţenilor şi funcţionarea economiei”, a mai arătat reprezentantul sindicatelor gălățene.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA atrage atenţia că nerezolvarea acestor probleme cu prioritate va conduce la creşterea tensiunilor în rândul populaţei, precum şi la apariţia şi intensificarea conflictelor sociale imprevizibile.

Citit 2246 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Aprilie 2022 13:08

2 comentarii

 • postat de me
  Marți, 05 Aprilie 2022 09:07
  86.124.201.***
  parlamentarii trebuie sancționați pentru ineficiență cu reducerea salariilor atât timp cât noi suportăm greșelile lor. să crească veniturile salariaților și pensionarilor cu cel puțin 30%. cei care au acceptat salarii mici si s-au bucurat că primeau bani la gri trebuie să își asume. acum statul le-a crescut pensiile și ajutoarele până la nivelul celor care au contribuit mai mult. unii dau și alții iau. rușine celor care își bat joc de cei care au muncit cinstit, din greu !
  0
  2
  Raportează
 • postat de CLANTA
  Marți, 05 Aprilie 2022 08:57
  86.124.201.***
  salariile si pensiile pe contributie trebuie sa creasca cu cel putin 30% pentru a ajunge la cosul minim lunar. nu trebuie calculata inflatia raportata la pretul masinilor, iahturilor, locuintelor.... nu sunt nevoi de zi cu zi !!! sa terminam cu ajutoare doar pentru cei care nu au contribui sau au muncit la gri. s-a ajuns ca cei care au contribuit mai mult la pensii sa aiba la fel cu cei care au avut retributii f mici. unii au contribuit... altii profita!
  1
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.