”Experimentele sociale sub pretextul crizei trebuie oprite”

”Experimentele sociale sub pretextul crizei trebuie oprite”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA solicită ”blocarea încercărilor de a distruge sistemele de protecţie socială” sub pretextul crizei generate de creșterea prețurilor. În timp de criză, sistemele publice trebuie întărite, nu şubrezite, se arată într-o adresă a filialei locale a organizației sindicale către Prefectura Galați.

Unul dintre ”experimentele sociale” la care face referire CNS Cartel ALFA constă în modificarea prevederii adoptate la sfârşitul anului 2021 (OUG 130/2021) prin care era considerată evaziune fiscală dacă angajatorul nu vira contribuţiile reţinute. Aceste modificări lasă o marjă prea mare angajatorului în virarea contribuțiilor în numele angajaților.

”Sunt salariaţi care constată că nu sunt asiguraţi când au nevoie de servicii medicale şi tot salariatul este penalizat, prin pierderea dreptului de pensie, pentru perioadele în care statul închide ochii la deturnarea de către unii angajatori a sumelor din contribuţii”, a explicat Romică Gîrneață, liderul filialei gălățene a CNS Cartel Alfa.

O altă dovadă clară că se doreşte distrugerea sistemului public de protecţie socială este, în opinia sindicatelor, faptul că s-a mărit cota virată la Pilonul II, fără totuşi să fie clar ce bani se vor plăti din acest sistem, cum şi mai ales dacă pensia din Pilonul II va acoperi măcar suma care se pierde din pilonul public.

”Scopul urmărit de unii politicieni este dezintegrarea sistemului public de pensii şi ulterior plasarea sa în mâini private, un aspect făcut cât se poate de evident de iniţiativa de modificare a legii prin reducerea cotei de contribuţie de la 25 la sută la 20 la sută, care va determina un deficit uriaş într-un sistem şubrezit de inechităţi; dacă scopul real al măsurii este să lase mai mulţi bani la dispoziţia salariaţilor, de ce nu se aplică reducerea sau eliminarea impozitului, cu acelaşi efect asupra salariului net? Sau aplicarea unei cote de impozitare progresive, cu impozit zero pe veniturile mici?”, mai arată liderul CNS Cartel ALFA – filiala Galați.

După cum v-am relatat în paginile ziarului ”Viața liberă”, sindicatele mai solicită deschiderea de discuții în vederea creșterii salariului minim pe economie, dat fiind faptul că valul de scumpiri din ultima perioadă a afectat profund veniturile angajaților.

Sindicatele avertizează asupra faptului că un blocaj în dialog social și ignorarea problemelor cu care se confruntă salariații ar putea duce la creșterea tensiunilor din societate, cu toate consecințele care decurg de aici.

Citit 1032 ori Ultima modificare Vineri, 08 Aprilie 2022 10:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.