Legumicultorii gălățeni și-ar putea limita producția, din cauza costurilor

Legumicultorii gălățeni și-ar putea limita producția, din cauza costurilor
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Fermierii nu mai pot susţine costurile crescute cu energia, îngrăşămintele şi lipsa forţei de muncă, a declarat Daniel Ciuhureanu, de la Brateșleg, ce reunește șase companii producătoare de legume, în cadrul "ZF Produs în România". Ajutoare de stat pentru instalarea de panouri solare la depozite și prețuri mai mari la vânzarea către supermarketuri ar fi unele dintre soluțiile care i-ar ajuta pe legumicultori.

"E o mare problemă cu depozitarea. Dacă nu avem facilităţi la energie pentru depozitare, vom limita producţia, pentru că la un moment dat costurile depozitării depăşesc câştigurile. Nu găsim înţelegere la supermarketuri. Mereu ni s-a spus că vine din Europa un puhoi de marfă la preţuri ridicole. Supermarketurile trebuie să aibă în vedere că fermierii sunt la limită, deci nu putem produce şi să facem pe spatele nostru protecţie socială. Îngrăşămintele s-au scumpit cu 350-400 la sută, oameni nu mai găsim", a spus Daniel Ciuhureanu.

El a spus că în 2021, în perioada frigului, a scos produsele în afara depozitelor, pentru a mai reduce facturile la energie. "Din cauza facturilor mari la energie, vom limita depozitarea strict la nişte capacităţi unde nu plătim foarte mult energia. Luăm inclusiv în calcul depozitarea în afara depozitului în afara iernii, lucru pe care l-am încercat şi în 2021. Dacă nu luam aceste măsuri, cred că toţi banii pe care îi luam pe legume îi dădeam pe energie".

Soluţia, în viziunea sa, este ca statul să vină cu ajutor pentru instalarea de panouri solare, care să susţină energia necesară pentru frig şi ventilaţie în depozite. "De exemplu, cu facilităţi pentru panouri solare, statul ne-ar ajuta foarte mult. Deci să produci pe timpul zilei o energie pe care putem să o folosim la frig, ventilat şi aşa mai departe."

Brateşleg, conglomerat de şase producători de legume, a pornit ca o cooperativă pentru a vinde la comun legumele. Printre legumele produse se numără morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, sfeclă roşie, ridichi. "Noi producem legume şi fiecare vindea pe cont propriu. Aşa a apărut ideea aceasta, de a vinde la comun. Şi uşor, uşor, lucrurile au evoluat şi către nişte investiţii într-un depozit de legume de aproximativ 6.000 de tone. Lucrăm cu patru reţele de supermarketuri în mod direct, plus încă două sau trei prin intermediari."

Deşi, per ansamblu, pentru sectorul agricol anul 2021 a fost un an cu producţii record, Ciuhureanu a spus că pentru Brateşleg a însemnat diminuarea producţiei, din cauza inundaţiilor din zona Galaţiului: "2021 a fost un an foarte dificil pentru noi, pentru că majoritatea dintre producătorii din cadrul organizaţiei se află lângă Galaţi, într-o zonă predispusă la inundaţii. Am avut un iunie cu 400 de litri pe metru pătrat şi o bună parte din legume au suferit, unele chiar au fost distruse iremediabil. Am avut probleme cu producţia, nu cu desfacerea".

Citit 2188 ori Ultima modificare Marți, 19 Aprilie 2022 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.