De Paște, gălățenii vor cheltui în jur de 21,3 milioane de euro

De Paște, gălățenii vor cheltui în jur de 21,3 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În municipiul Galați se vor cheltui în jur de 21,3 milioane de euro pentru sărbătorirea Sărbătorilor Pascale. Cel puțin așa rezultă dacă ne raportăm la datele statistice centralizate la nivel național în studiul companiei iSense, potrivit cărora șapte din zece români vor petrece Paștele acasă, în familie, iar bugetul de persoană ar fi, în medie, de 533 lei, alocat perioadei pascale.

Dacă mergem pe ideea că în jur de 200.000 dintre locuitorii Galațiului vor petrece Paștele acasă, atunci, pe bugetul mediu rezultat în urma cercetării statistice s-ar ajunge la 106,6 milioane de lei. Din bugetului mediu statistic de 533 lei, cea mai mare parte - aproximativ 298 de lei - va fi alocată alimentelor de bază, urmată de cadouri (114 lei), vacanţe sau călătorii (98 de lei) şi articole vestimentare (77 de lei).
Desigur, "în medie", Paștele ar putea fi destul de îmbelșugat, cu bugetele individuale nu stăm întotdeauna tocmai bine...
Tot datele statistice mai relevă că aproximativ 3 la sută dintre respondenți vor opta pentru o minivacanță în străinătate, cam 6 la sută vor merge în vizită la prieteni, iar undeva la 4 la sută vor opta pentru o deplasare la munte sau la mare.
Cele mai importante tradiţii pascale din mediul urban sunt sărbătorirea Paştelui alături de familie şi apropiaţi (34 la sută), vopsirea ouălor roşii (20 la sută) şi participarea la Slujba de Înviere (17 la sută).
De asemenea, unu din 10 români spune că tradiţia care contează cel mai mult este momentul Învierii şi cântarea specifică de Înviere (9 la sută), urarea tradiţională "Hristos a Înviat!" (8 la sută), participarea la Denii (5 la sută), pasca (3 la sută) sau respectarea postului Paştelui (2 la sută).
Dintre persoanele care vor petrece sărbătorile de Paşte peste hotare, cele mai populare destinaţii pentru vacanţă sunt Italia (31 la sută), Spania şi Franţa (19 la sută), Germania şi Bulgaria (15 la sută).
În ceea ce priveşte masa tradiţională de Paşte, datele din studiu menţionează că pentru opt din zece români din mediul urban ouăle roşii/vopsite nu vor lipsi de pe masa de Paşte. Alături de acestea, peste jumătate dintre respondenţi (52 la sută) vor pune pe masă şi cozonac, iar 32 la sută vor consuma şi sarmale.
Totodată, pasca, salata de boeuf şi fripturile de porc şi de pui vor fi consumate de 27 la sută, 30 la sută, respectiv, 26 la sută dintre români, iar friptura şi drobul de miel de 20 la sută. La polul opus se află ciorba de miel, cu doar 8 la sută dintre cei chestionaţi care au precizat acest fel de mâncare.
Potrivit sursei citate, când vine vorba despre pască şi cozonaci, 39 la sută din totalul celor intervievaţi afirmă că prepară în casă pasca, iar 38 la sută că prepară în casă cozonacii. Aproape un sfert (22 la sută) dintre români preferă să comande cozonaci, în timp ce 12 la sută comandă pască. În acelaşi timp, 19 la sută vor avea aceste alimente preparate de către rude sau familie, iar 10 la sută nu vor cumpăra sau prepara deloc cele două feluri de desert.

Citit 793 ori Ultima modificare Duminică, 24 Aprilie 2022 14:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.