Intrarea pe Dunăre, "asediată" de navele maritime
Foto: Ovidiu Amălinei

Intrarea pe Dunăre, "asediată" de navele maritime
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Peste 70 de nave ucrainene încărcate cu marfă, în special cereale, așteaptă să intre în Portul Sulina, la controlul de frontieră, potrivit Digi24. Verificările se fac în doar trei puncte de acostare, prea puține pentru fluxul de nave ajunse în port, ceea ce duce la întârzieri și blocaje.

După cum v-am relatat în paginile ziarului "Viața liberă", odată cu izbucnirea războiului și blocada impusă de forțele rusești asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră și Marea Azov, portul Constanța, dar și bara Sulina au fost "asediate" de navele ucrainene care fug din calea războiului, încercând totodată să mențină fluxurile de transport de mărfuri care treceau cândva prin porturile ucrainene.

În mod particular, pe Canalul Sulina, intrarea navelor este asigurată cu ajutorul piloților Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați. Pe de altă parte, dacă până la izbucnirea războiului prin Sulina treceau trei, patru nave, în prezent cererea este mai mare, iar durata de așteptare poate să fie și de câteva zile. În același timp, în condițiile în care majoritatea navelor ucrainene încearcă să ajungă în Giurgiulești și Ismail, aceste porturi sunt, la rândul lor, aglomerate.

După cum v-am informat, pentru deblocarea situației se încearcă deschiderea unor noi rute de transport prin portul Constanța, dar și prin portul Galați. În acest sens, se fac demersuri pentru prelungirea căii ferate cu ecartament larg care să permită transbordarea mărfurilor ucrainene în portul Galați.

Citit 12569 ori Ultima modificare Joi, 19 Mai 2022 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.