Cartel ALFA cere 200 de lei neimpozabili pentru toți angajații

Cartel ALFA cere 200 de lei neimpozabili pentru toți angajații
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

"Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii", a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA afirmă că inițiativa Guvernului este una benefică, dar că facilitatea ar trebui să fie aplicată tuturor salariilor mai mici decât coșul minim de consum din toate sectoarele de activitate, nu numai din economie.
"De ce un salariat plătit cu 2.550 de lei brut (1.524 de lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 de lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi în aceeași categorie? Toate salariile aflate sub valoarea coșului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoană, în decembrie 2021) plasează lucrătorii într-o situație de vulnerabilitate", se afirmă într-un document remis de Cartel ALFA.
Sindicaliștii consideră că limitarea aplicării acestei creșteri pentru un singur nivel salarial va contribui la perpetuarea discrepanțelor salariale din România, repetându-se astfel "greșelile din aplicarea legii salarizării bugetare din 2010 până în 2017, de data aceasta în sectorul economic".
De asemenea, "măsura se aplică doar lucrătorilor cu salariul minim din sectorul economic, cu toate că și în sectorul public avem numeroși salariați încadrați cu salariul minim. Cu ce este mai vulnerabil un lucrător din sectorul privat care merge acasă cu 1.524 de lei, în raport cu un lucrător din sectorul public care la sfârșit de lună primește tot 1.524 de lei?", se mai afirmă în documentul citat.
În consecință, CNS Cartel ALFA solicită acordarea unei măriri pentru toți salariații, fără discriminare, prin aplicarea unei deductibilități de 200 de lei.

Citit 462 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.