Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 5,62 la sută pe an, de la 5,57 la sută pe an în ziua precedentă, conform datelor BNR.
Un nivel mai mare a fost înregistrat în data de 6 martie 2013, când acesta s-a situat la 5,63 la sută pe an.
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02 la sută pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,87 la sută pe an, de la 5,80 la sută pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,05 la sută pe an de la 6,03 la sută pe an, miercuri.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86 la sută pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17 la sută.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Creditele de consum s-au scumpit și mai mult Scris de Ovidiu Amălinei

Etichetat cu

Ovidiu Amălinei
Articole recente - Ovidiu Amălinei
Maia Sandu, în vizită oficială la Kiev Civilii, îndemnați să părăsească "de urgență" orașul Lisiceansk Liderii G7 au decis "să crească presiunea" asupra lui Putin Indicii ROBOR au atins noi maxime ale ultimilor zece ani Luni și marți, demolări controlate pe platforma combinatului siderurgic
Mai multe din această categorie: