Licitația pentru Mehid, câștigată de o firmă de imobiliare. Cu profit de 100.000 de euro, trebuie să plătească 6 milioane
Foto: Marian Calestru

Licitația pentru Mehid, câștigată de o firmă de imobiliare. Cu profit de 100.000 de euro, trebuie să plătească 6 milioane
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Câștigătorul licitației pentru terenurile Mehid din bd. Coșbuc nr. 256, despre care "Viața liberă" v-a informat în exclusivitate și care a avut loc pe 8 iunie, este firma bucureșteană Popa Nan Project SRL. Nu o numim deocamdată cumpărător, pentru că încă nu a achitat prețul cu care a câștigat licitația, de aproximativ 6 milioane de euro. Are la dispoziție pentru acest lucru 30 de zile, de la data licitației. Unul dintre acționarii firmei este fostul consilier local din Galați Radu Gheorghe (cu 17%), cunoscut și ca "Gelu Țăranu", alături de doi olandezi. Ultimul profit declarat la Finanțe al firmei câștigătoare a fost de 94.000 de euro.

La licitația pentru terenurile Mehid au participat patru firme, trei din Galați și Popa Nan Project SRL din București. Una dintre cele trei firme din Galați a fost Arcada Company SA, binecunoscută în mediul economic gălățean, firmă care domină topurile ultimilor ani ca profit și cifră de afaceri. Ceilalți doi participanți gălățeni au fost Figran SRL și Korolis SRL, aceasta din urmă având sediul în comuna Umbrărești.

Licitația între cei patru s-a întins pe durata a 12 pași și a fost adjudecată de Popa Nan Project SRL, cu oferta finală de 29.840.876,10 lei, dublu față de prețul de pornire. Câștigătorul are la dispoziție 30 de zile pentru a face plata și a semna contractul de vânzare-cumpărare, a declarat pentru "Viața liberă" Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al lichidatorului Sierra Quadrant, cel care a organizat licitația.

Nu a fost depusă nicio contestație până vineri, la expirarea termenului, astfel că se așteaptă acum doar să fie făcută plata. "Toți creditorii garantați (bănci ipotecare, Finanțe etc. - n.r.) se vor îndestula după achitarea prețului de cumpărare", ne-a mai spus Ovidiu Neacșu., precizând că firma câștigătoare va prelua și obligațiile de mediu, respectiv salubrizarea zonei, împrejmuirea și punerea în siguranță a terenului și clădirilor existente.

Ultimul profit declarat al câștigătoarei licitației - 94.000 de euro

Înființată în 2018, firma bucureșteană are trei asociați. Doi dintre ei sunt cetățeni de origine olandeză: Bies Johan-David (care deține 58% din capitalul social) și Kuipers Dirk-Jente Lyckle (25%). Cel de-al treilea este gălățean, Radu Gheorghe, fost consilier local al municipiului Galați, care are 17% din acțiuni.

Conform datelor publice de pe site-ul Ministerului Finanțelor, firma Popa Nan Project SRL nu a declarat niciun fel de activitate în anul 2018. Un an mai târziu, a declarat la Fisc venituri totale de 19.978 de lei (fix la fel cu cheltuielile totale), iar în 2020 a declarat un profit net de 469.173 de lei (aproximativ 94.000 de euro), cu doi salariați. Pentru anul 2021, pe site-ul Finanțelor nu există niciun bilanț depus. În toți acești ani (de fapt, doar trei), obiectul de activitate declarat al firmei care a câștigat licitația pentru Mehid este acela de "Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate". Adică o activitate descrisă în opt cuvinte, dintre care trei aparțin familiei cuvântului "chirie".

Judecați ca "grup infracțional organizat", pentru deturnarea licitațiilor publice

Pe 31 iulie 2020, "Viața liberă" a publicat articolul "Gruparea lui <<Gelu Țăranu>>, deferită justiției - după ce a creat un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro". "DIICOT a finalizat ancheta în dosarul în care a fost cercetat și omul de afaceri gălățean Radu Gheorghe, zis <<Gelu Țăranu>>, fost consilier local. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a zece persoane, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, deturnarea licitațiilor publice, în formă continuată, instigare la deturnarea licitațiilor publice și complicitate la deturnarea licitațiilor publice, în formă continuată. Pe lângă fostul consilier local, în dosar au mai fost cercetați doi cetățeni olandezi, doi avocați și un executor judecătoresc. Anchetatorii au stabilit că gruparea infracțională a fost pusă la cale, în 2008, de Gheorghe Radu și David Johan Bies, cărora li s-au alăturat și ceilalți inculpați din dosar. (...) Anchetatorii spun că în perioada 2018-2019 au avut loc sute de licitații publice pentru adjudecarea, la prețuri derizorii, a unor imobile executate silit. "În aceste împrejurări, membrii grupului infracțional organizat având deja acumulată o experiență în domeniul imobiliar au început să participe la majoritatea licitațiilor publice organizate, dezvoltând relații apropiate care au condus, în timp, prin modalitatea de acțiune, la extinderea scopului ilicit al grupării infracționale de la infracțiunea de deturnare a licitațiilor publice în scopul obținerii dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile la prețuri derizorii la scopul de a participa/ adjudeca bunurile părți sociale ale unor persoane juridice în scopul scoaterii acestora fie de sub incidența normelor privind procedura insolvenței/ falimentului, fie de sub urmărirea de către diferiți creditori bancari în vederea recuperării creanțelor", mai arată procurorii", se afirma în articolul citat.

În plus, asociații firmei Popa Nan Project SRL, câștigătoarea licitației pentru Mehid, dețin zeci de terenuri în București și zonele limitrofe, dar foarte multe dintre ele sunt sechestrate prin ordonanțe date de DIICOT.

În concluzie, "istoricul" celor care au câștigat licitația pentru Mehid nu sună deloc bine. Să vedem ce se va întâmpla în momentul în care expiră termenul de plată.

CITEȘTE ȘI: Mehidul s-a vândut pentru șase milioane de euro ȘI S-a vândut Mehidul! În sfârşit, putem scăpa de gunoaiele vechi de 11 ani

Citit 20108 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2022 11:48

7 comentarii

 • postat de Dediu
  Luni, 20 Iunie 2022 20:21
  109.166.130.***
  Asta e nimic pe lângă ce fac babele din piețe cu leuștean pătrunjel și multe altele bai frate de unde banii ăștia 6 mil de euro ANAF ce faceți ați luat mită de fapt nu e nevoie la salariile care le aveți ...rușine romania
  0
  2
  Raportează
 • postat de Albert
  Luni, 20 Iunie 2022 12:31
  79.115.136.***
  Similar cu vinderea MEnarom. Culmea, preturi f apropiate. Europec a produs banii având calitatea de BAIAT DESTEPT IN ENERGIE. Ce s a ales de menarom astăzi? Prin grija justiției gălățene, insolventa, cu zeci de creditori așteptând..... Ce ar fi un reportaj la ac societate?
  0
  15
  Raportează
 • postat de Dax
  Luni, 20 Iunie 2022 10:38
  89.39.81.***
  Ce oameni distrugatori frate... Nici ei nu fac ceva cu terenurile, dar nici pe altii nu lasa. Singura idee care sta in spatele a toata afecerea e mentinerea ( sau crearea ) unei bule imobiliare ( NOI ? ) imense ( existente ? ) care bineinteles duce la inflatie, preturile crescand incontinuu, urmand ca in final deflatia sa arunce piata in aer si ei sa achizitioneze totul chiar la niste preturi foarte mici. Oricum ai intoarce-o, nu e bine pentru nimeni. Nici macar pentru ei.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 20 Iunie 2022 09:42
  5.2.205.***
  Deci este clara treaba, cel mai probabil o sa fie ridicate blocuri.
  0
  11
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 20 Iunie 2022 08:59
  86.124.202.***
  ANAF ar trebui sa le puna astora de au cistigat licitatia urmatoarea intrebare:ce impozite si taxe a-ti platit dv in ultimul an???De unde au aparut in conturi 6 mil de euro daca a-ti avut un profit de 96000 euro????Cumva o mostenire de la bunica?????Dar nu ANAF va agata babutele in piata care fac evaziune fiscala ninzint patrunjel si leustean!
  1
  27
  Raportează
 • postat de Procesul verbal
  Luni, 20 Iunie 2022 05:03
  51.179.32.***
  Legislația este făcută în interesul rechinilor imobiliari. Uitați-vă la firma asta, cu toate problemele cu legea le mai arde să participe la licitații și sa mai și câștige în fața unei Arcada. Clar, va începe un scandal, procese peste procese adică mai durează 10 ani minim până la clarificarea situației.
  1
  19
  Raportează
 • postat de das
  Duminică, 19 Iunie 2022 23:56
  89.137.231.***
  In spatele lor sunt altii....astia sunt bagati la inaintare! Sa nu construiasca apartamente acolo ca dau faliment din start! Nimeni nu mai cumpara apartamente la asemenea preturi intr-un oras in cadere libera!
  9
  60
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.