Firmele „cuminţi”, iertate de penalităţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stingerea cu prioritate a tuturor obligaţiilor fiscale principale în ordinea vechimii acestora este una dintre cele mai importante facilităţi oferite de modificările aduse Codului fiscal prin ordonanţele de Guvern 29 şi 30 din 2011, reiese din informaţiile oferite de purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi, George I. Marinescu.

Dacă obligaţiile fiscale principale restante şi dobânzile vor fi plătite voluntar până la 31 decembrie 2011, vor fi anulate penalităţile de întârziere aferente acestora. De asemenea, penalităţile vor fi reduse la jumătate în cazul plăţii obligaţiilor fiscale principale şi dobânzii aferente până la 30 iuie 2012; măsura se aplică şi pentru un procent de 50 la sută din majorările de întârziere corespunzător componentei de penalitate din conţinutul majorării de întârziere.

Regim special pentru eşalonări

S-a instituit un regim juridic special al penalităţilor de întârziere aferente creanţelor fiscale principale eşalonate la plată. Conform acestui regim, pe perioada de eşalonare a obligaţiilor fiscale principale şi a eventualelor dobânzi aferente acestora, penalităţile urmează a fi amânate la plată în vederea anulării dacă eşalonarea la plată se finalizează conform graficelor de plată stabilite de administraţia fiscală.

În acest regim se include şi un procent de 50 la sută din majorările de întârziere corespunzător componentei de penalitate din conţinutul majorării de întârziere.

Licitaţii şi pentru datornici

În vederea facilitării participării la licitaţii a firmelor cu datorii la buget, dar care, în acelaşi timp, au de recuperat sume de la stat, vor fi înscrise în certificatul de atestare fiscală sumele certe, lichide şi exigibile pe care contribuabilul le are de încasat de la entităţile care realizează achiziţiile publice. Altfel spus, dacă ai de plată la buget 50.000 de lei, dar ai de încasat 51.000 de lei din rambursări de TVA, acest lucru va fi trecut în cazierul fiscal şi vei putea participa la licitaţii.

Modificări în cazul TVA-ului colectat

Modificările aduse Codului fiscal prevăd şi eliminarea obligaţiei de a colecta TVA la expirarea unei perioade de un an, de la data începerii lucrărilor sau de la ultima decontare, dacă în acest interval de timp nu au fost întocmite sau după caz, acceptate, situaţiile de lucrări, pentru serviciile care determină decontări sau plăţi succesive, cum sunt lucrările de construcţii montaj.

În consecinţă, TVA-ul va fi colectat la întocmirea sau, după caz, acceptarea situaţiilor de lucrări pentru aceste servicii, chiar dacă perioada de decontare depăşeşte un an.

Citit 1549 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.