Transporturile navale, lăsate pe uscat

Transporturile navale, lăsate pe uscat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scăderea apelor Dunării ridică dificultăţi din ce în ce mai mari atât pentru autorităţile fluviale, cât şi pentru navigatori, situaţia fiind analizată, ieri, şi în cadrul unei întâlniri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Debitul Dunării la intrarea în ţară era ieri de 2.500 de metri cubi pe secundă,  sub media multianuală pentru această perioadă a anului, care este de 3.800 de metri cubi pe secundă. La acest debit scăzut se adaugă şi lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă, care face ca navele să întâmpine dificultăţi pe fluviu.

În aceste condiţii, fie şi în porturile din zona Dunării maritime cotele fluviului au fost foarte scăzute. La Galaţi  se înregistra ieri o cotă de 80 cm, în timp ce la Brăila cota era de 65 cm. În prezent, în jur de 100 de convoaie se află pe Dunăre, trecerea acestora prin punctele critice fiind extrem de dificilă.

Potrivit estimărilor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi ar fi nevoie de o suplimentare a lucrărilor de dragaj pe porţiunile unde şenalul are punctele critice, dar pentru asta pe termen scurt şi mediu ar fi nevoie de fonduri de aproximativ trei milioane lei.

Situaţia urmează a fi analizată în cadrul întrunirii Comitetului Naţional de Urgenţă, respectiv la nivelul Ministerului Transporturilor şi Guvernului, pentru a se vedea dacă, în acest moment, se pot aloca fonduri de la buget pentru acoperirea acestor lucrări.

Situaţia de pe sectorul românesc al Dunării este îngreunată şi de faptul că pe sectorul bulgăresc nu s-au executat lucrări de dragaj, iar în aceste condiţii majoritatea navelor aglomerează sectorul românesc. Situaţia a fost analizată săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri la Ruse, dintre reprezentanţi ai autorităţilor române şi ai celor bulgare, ocazie cu care s-au stabilit o serie de măsuri pentru deblocarea situaţiei.

Ieri, cele mai mari probleme pe Dunăre se înregistrau la Turnu Măgurele, iar navele care ajung în această zonă fie staţionau, fie mai descărcau din marfă pentru a porni mai departe.

Unsprezece nave încărcate cu cereale şi diferite produse staţionau, ieri, în apropierea portului Drobeta Turnu Severin, neputând înainta pe Dunăre din cauza nivelului scăzut al fluviului, o situaţie similară înregistrându-se  la Bechet şi Bistreţ.

Citit 1044 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.