Contabilitate în vremuri de pandemie, război, scumpiri și... modificări fiscale

Contabilitate în vremuri de pandemie, război, scumpiri și... modificări fiscale
Ziua Națională a Contabilului Român
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ziua Națională a Contabilului Român - ediția a XVIII-a - a fost marcată miercuri, 13 iulie, și la Galați, în cadrul unui eveniment special organizat de filiala locală a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

La acțiunea desfășurată în Aula "Virgil Madgearu" a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Galați au fost prezenți reprezentanți ai colaboratorilor instituționali ai profesiei contabile, fie că ne referim la autorități de reglementare, reprezentanți ai mediului de afaceri sau ai mediului educațional și administrativ.

Acțiunea s-a desfășurat sub sloganul "Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!" și a fost organizată de CECCAR - Filiala Galați, în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați. De asemenea, ziarul "Viața liberă" a fost partener media al evenimentului.

Amfitrion al manifestării a fost Cătălin Silviu Severin, președintele Consiliului filialei gălățene CECCAR, cel care a preluat această funcție de la Elena Ecaterina Chivu, devenită membră a Consiliului Național CECCAR, însă remarcabilă a fost implicarea întregii echipe a filialei gălățene CECCAR în acțiunile ce au marcat această zi importantă pentru profesia contabilă.

Mesajul Consiliului superior al CECCAR a fost prezentat chiar de președintele la nivel național, Robert Aurelian Șova, care a ținut să amintească faptul că "dincolo de a fi <numărător de cifre>, profesionistul contabil este chemat să găsească soluții într-un mediu concurențial tot mai alert, pentru dezvoltarea capitalului din România și urmărirea interesului public".

De altfel, partenerii CECCAR prezenți la eveniment au ținut să marcheze importanța profesioniștilor contabili în activitatea economică la nivelul companiilor, administrației, dar și al comunității locale în general: contabilii sunt profesioniștii care păstrează un echilibru între "a trebui, cât trebuie și de unde luăm" (prefectul Gabriel Panaitescu), sunt specialiștii de la care "așteptăm chibzuință, mai ales în vremuri tulburi precum cele pe care le traversăm în prezent" (președintele CJ Galați, Costel Fotea), dar și cei din partea cărora așteptăm "să ghideze companiile să obțină profit, cu beneficii inclusiv în taxele locale" (primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu). În același timp, CECCAR este "un partener pentru o societate mai prosperă și mai dreaptă" (președintele Curții de Apel Galați, Răzvan Cosmin Mihăilă), "un gardian al legalității" (inspector șef IPJ Galați, Cornel Mototolea) și "un colaborator pentru o economie de piață competitivă" (Carmen Șiclovan, AJFP Galați).

La rândul lor, prorectorul Silvius Stanciu și decanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Adrian Micu, au subliniat rolul Universității "Dunărea de Jos" din Galați în formarea noilor generații de economiști, foarte mulți dintre ei interesați încă de pe acum - dacă luăm în calcul "bursa" înscrierilor în sesiunea de admitere din acest an - de profesia contabilă.

Nu în ultimul rând, la eveniment a fost prezent și președintele CNIPMMR, Florin Jianu, care, în tumultuosul context al modificărilor la Codul fiscal, a ținut să sublinieze "necesitatea de credibilitate și stabilitate la nivelul mediului de afaceri", dar și de "echitate de tratament la nivelul autorităților publice între IMM-uri și marile companii".

De altfel, dincolo de partea festivă a zilei, multe dintre subiectele amintite au fost dezbătute de profesioniștii contabili și partenerii instituționali într-un panel cu tema "Business... reloaded. Rolul profesionistului contabil în asigurarea rezilienței afacerilor".

Ziua Națională a Contabilului Român a fost la nivelul filialei CECCAR Galați și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, premiindu-i pe cei mai performanți dintre aceștia, în cadrul "Topului local al membrilor CECCAR". Iată care au fost premianții ediției 2022: categoria Experți Contabili: Nina Boza Popa, Liliana Bogdan, Anca Daniela Vivsic-Butnaru; categoria Contabili Autorizați: Doina Lupu, Maria Grosu, Ioana Nechifor; categoria Societăți de Expertiză Contabilă: Infonew Roexpert SRL, Adforma Cont SRL, Contlyne SRL; categoria Societăți de Contabilitate: Ingenious Consulting SRL, Dataextern Tax SRL, Bestcontab SRL.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), înființat în urmă cu peste 100 de ani, este singurul organism profesional din România care acordă calificările de expert contabil și contabil autorizat.

Citit 2943 ori Ultima modificare Joi, 14 Iulie 2022 11:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.