Bursa Română de Mărfuri, afectată puternic de plafonarea prețurilor la energie și gaze

Bursa Română de Mărfuri, afectată puternic de plafonarea prețurilor la energie și gaze
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Anul 2021 a fost unul excepțional pentru Terminalul Galați al Bursei Române de Mărfuri, dar rezultatele pe primele șapte luni din 2022 lasă mult de dorit. De vină ar fi unele măsuri legislative, care mai mult încurcă decât ajută, în special pe piața de energie electrică și gaze naturale.

„Bursa Română de Mărfuri – Terminalul Galați nu încheie mulțumitor primele șapte luni ale anului 2022”, spune directorul executiv Daniela-Loretta Nedelea. „Sunt acte normative care, în loc să deblocheze piața de profil, mai rău o încurcă. Așa a fost și cu OUG nr. 27 din 18 martie 2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei. Astfel, licitațiile pe Piața la Disponibil în ceea ce privește achiziția de energie electrică și gaze naturale au stopat în primăvara acestui an. Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale a creat beneficii temporare pentru consumatori și incertitudini suplimentare pentru piață. Din cauza lipsei de ofertanți pe Piața la Disponibil pentru energie electrică și gaze naturale, multe entități din Galați au fost nevoite să treacă pe FUI, la niște prețuri exorbitante”, continuă Daniela-Loretta Nedelea, directorul executiv al Bursei Române de Mărfuri – Terminalul Galați.

Prin comparație, pe Piața la Disponibil, în primele șapte luni ale anului 2021 la BRM – Terminalul Galați au avut loc 39 de licitații, dintre care 27 adjudecate și 12 neadjudecate. În anul 2022, tot în primele șapte luni ale anului, au avut loc 74 de licitații, dintre care numai 13 au fost adjudecate.

„Cea mai mare cerere se înregistrează pe Piața la Disponibil, pentru achiziția de energie electrică și gaze naturale, unde, din păcate, lipsesc ofertanții. Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au o întârziere de la 3 la 6 luni în recuperarea sumelor datorate de stat. Diferența de încasat de către furnizori rezidă din prețul de contract și prețul plafonat de OUG  nr. 27 din 18 martie 2022”, spune directorul executiv al BRM – Terminalul Galați.

Odată cu liberalizarea prețului la energie electrică, acesta a suferit modificări spectaculoase: în ianuarie 2020, prețul unui MWh era de aproximativ 257 lei, în ianuarie 2021 era de 260 lei, în ianuarie 2022 era de 1.300 lei. În luna iulie 2022, prețul pe MWh la energie electrică a ajuns la 2.500 lei. Deci de zece ori mai mare decât în urmă cu doi ani.

„Revenind la anul 2021, acesta a fost de departe cel mai bun din istoria Bursei Române de Mărfuri și excepțional pentru Bursa Română de Mărfuri – Terminalul Galați. La Terminalul Galați,  atât pe Piața la Disponibil, cât și pe Piața licitațiilor, au avut loc tranzacții în valoare de 106.141.534 lei. În anul 2022, în primele șapte luni, au avut loc tranzacții în valoare de 24.337.285 lei”, încheie directorul executiv al BRM – Terminalul Galați.

Tranzacțiile care au avut loc în anul 2022, pe Piața la Disponibil, au vizat achiziții de motorină, alimente diverse, apă plată și minerală, materiale de construcții, iar pe Piața licitațiilor, s-au închiriat spații (în special în Brăila), terenuri (în Galați), s-au vândut deșeuri feroase și neferoase etc.

Citit 717 ori Ultima modificare Vineri, 12 August 2022 07:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.