Salariul mediu net din Galați a scăzut, dar preţurile tot cresc

Salariul mediu net din Galați a scăzut, dar preţurile tot cresc
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În timp ce salariile la nivel național au tendință de creștere, în încercarea de a mai compensa din efectele inflației, salariile din Galați au intrat... pe o pantă descendentă. Asta în condițiile în care, oricum, salariul mediu în județul Galați era sub media pe țară.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică (DJS) Galați, câștigul salarial mediu nominal brut în județul Galați era, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, de 5.443 de lei, cu 4 la sută mai mic decât în luna precedentă.

La nivel național, în schimb, salariul mediu nominal brut a crescut la valoarea de 6.413 lei, cu 55 de lei (+0,9 la sută) mai mare decât în luna precedentă.

Discrepanțele sunt chiar mai mari dacă ne raportăm la salariul mediu net, adică ce rămâne în portofel după plata contribuțiilor și asigurărilor sociale. Mai exact, la Galați, la sfârșitul lunii iunie a.c., câștigul salarial mediul nominal net a fost de 3.405 lei, mai mic cu 148 de lei (-4,2 la sută) față de luna mai 2022!

Spre comparație, la nivel național, câștigul salarial mediu net a fost de 3.977 de lei, mai mare cu 49 de lei (+1,2 la sută), față de valoarea consemnată în luna precedentă.

Prin urmare, scăderea veniturilor în Galați vine în condițiile în care, oricum, salariul mediu net era cu aproape 570 de lei mai mic decât media pe țară.

Salariul mediu net din Galați a fost mai mic, în iunie, chiar și decât salariul mediu net din aprilie (3.448 de lei) și martie (3.414 lei). În decembrie 2021, când, ce-i drept, veniturile sunt ridicate de primele de Sărbători, salariul mediu net a fost la Galați de 3.520 de lei.

Trend crescător al numărului de salariați

Această evoluție sinuoasă a salariilor vine în condițiile în care în Galați s-a înregistrat un trend crescător al numărului de salariați. Conform DJS Galați, efectivul salariaților era la sfârșitul lunii iunie 2022 de 122.206 persoane, nu cu mult peste luna precedentă, doar cu 38 de persoane în plus, dar în sensibilă creștere atât față de începutul anului (+1.878 de salariați), cât și față de aceeași perioadă a anului trecut - în iunie 2021 erau, la Galați, 119.399 de salariați, cu 2.607 de salariați mai puțini decât în prezent!

Desigur, acest ritm de creștere a numărului de salariați vine și ca urmare a repornirii motoarelor economiei după criza COVID-19, pe de altă parte, să nu uităm că încă din toamna anului trecut ne-am confruntat cu creșterea prețurilor la energie, criză care s-a acutizat odată cu efectele din ultimele luni ale războiului din Ucraina. Inflația ridicată a pus presiune pe salarii. În luna iunie, inflația anuală a crescut la 15,1 la sută, iar ritmul de creștere a prețurilor a întrecut ritmul de creștere a salariilor, chiar dacă unii dintre angajatori au încercat să compenseze dezechilibrele din venituri.

"Mulți angajatori încearcă să țină pasul cu inflația, însă, din păcate, doar puțini reușesc. De regulă, doar cele mai mari şi puternice companii care primesc ajutor de la sediul central global pot face față scumpirilor. Cei mai afectați sunt angajații cu venituri mici, a căror creștere este automat conformă cu venitul lor și fac față cu greu valului de scumpiri", potrivit unui studiu de piață realizat de compania de recrutare Elite Searchers.

Diferențe sensibile între salarii apar și în funcție de domeniile de activitate.

"La nivelul județului Galați, față de luna precedentă, câștigul salarial mediu nominal net din luna iunie 2022 a crescut cu 22,9 la sută în agricultură, silvicultură și pescuit, dar a scăzut cu 6,3 la sută în servicii și doar cu 1,4 la sută în industrie și construcții", precizează DJS Galați.

Drept urmare, agricultura a fost singurul domeniu de activitate în care s-a înregistrat o creștere, una chiar foarte consistentă. Astfel, în iunie a.c., angajații gălățeni din zona de agricultură, silvicultură și pescuit au ajuns la un salariu mediu net de 3.169 de lei, față de 2.578 de lei în luna precedentă. În activitățile din industrie și construcții, salariul mediu net a scăzut la 3.344 de lei, față de 3.393 de lei în luna precedentă, iar în servicii salariile au scăzut la 3.446 de lei, de la 3.678 de lei.

Citit 3630 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2022 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.