Arabesque rămâne în top

Arabesque rămâne în top
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi finalul anului trecut i-a adus un recul cu circa 25 la sută al cifrei de afaceri, compania gălăţeană Arabesque rămâne în continuare în topul celor mai performante firme cu capital integral românesc – aşa reiese din clasamentul dat publicităţii de „Ziarul Financiar”.

Cu un total de 1,3 miliarde lei – cifră de afaceri în 2009 (cu un sfert mai puţin decât în 2008), Arabesque, firmă deţinută de familia Rapotan şi specializată pe distribuţia materialelor de construcţii, ocupă locul 5 în topul celor mai mari companii româneşti.

Dominat de Mediplus Exim (1,9 mld lei), RCS & RDS (1,6 mld) şi Interagro (1,32 mld), situate în această ordine pe primele trei locuri, topul reuneşte în premieră rezultatele financiare ale celor mai mari companii cu capital privat românesc sau deţinute de antreprenori străini ce îşi concentrează businessul pe piaţa locală.

Primele 50 de companii cu capital privat românesc din punctul de vedere al cifrei de afaceri au avut venituri totale de 8 miliarde de euro. Dar trebuie spus că aceste 50 de businessuri româneşti de succes rulează doar cât cele mai mari cinci firme străine din economie (Petrom, Dacia, Rompetrol, Metro şi Orange). Antreprenorii români reuşesc să se impună în domenii precum construcţiile, industria farmaceutică sau distribuţia.

Conform ZF, mai bine de jumătate din afacerile româneşti au fost pe creştere în cursul anului trecut, astfel că deşi România se află în recesiune, există domenii unde se mai pot face bani buni. Cel mai mare avans a fost în agricultură, unde firma Agro-Chirnogi din Călăraşi aproape şi-a dublat cifra de afaceri.

De cealaltă parte, cel mai mare declin a fost în industria auto, puternic lovită de criză. Firma Romcar deţinută de Ion Ţiriac a avut o scădere a businessului de 50 la sută.

Pe locul 47 în top apare şi o altă firmă gălăţeană – Vega ’93, cu o cifră de afaceri de 373 milioane lei, în creştere cu 40 la sută faţă de 2008.

Citit 1303 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.