Angajaţii CFR Călători intră în şomaj tehnic

Angajaţii CFR Călători intră în şomaj tehnic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei 1.400 de lucrători din Regionala Galaţi ai companiei feroviare de transport călători şi colegii lor din restul ţării intră, de luni, în şomaj tehnic * Ei ar trebui să stea acasă câte 60 de zile, prin rotaţie, până la sfârşitul anului * Liderii sindicali spun, însă, că mecanicii de locomotivă, acarii sau vânzătorii de bilete nu pot sta decât cel mult cinci zile, altfel activitatea feroviară ar fi dată peste cap *

Programul de şomaj tehnic dictat de la Bucureşti afectează doar compania CFR Călători şi se aplică la nivel naţional. El debutează luni, 16 august, şi durează patru luni şi jumătate, până la 31 decembrie. În acest interval, fiecare ceferist de la Călători va fi trimis acasă, prin rotaţie, pentru o perioadă limitată de timp.

„În perioada 16 august - 31 decembrie 2010, angajaţii CFR Călători vor intra în şomaj tehnic pentru 60 de zile, prin rotaţie. În perioada în care se vor afla în şomaj tehnic, ei vor primi o indemnizaţie egală cu 75 la sută din salariul de bază, fără sporuri. Indemnizaţia va fi scutită de la plata impozitelor şi contribuţiilor la bugetele asigurărilor sociale de stat”, a declarat, joi, liderul Uniunii Sindicale Teritoriale „Mişcare Comercial” din Regionala Galaţi, Viorel Istrate.

Opt judeţe - 1.400 de salariaţi

Regionala Galaţi înglobează – total sau secvenţial – 8 judeţe: Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea, Vaslui, Bacău, Prahova şi Ialomiţa. Aproape 1.400 de oameni din aceste judeţe lucrează pentru compania feroviară de transport călători.

Teoretic, fiecare ar trebui să stea acasă câte 60 de zile. Practic, însă, asta ar genera blocaje în activitate, aşa că este posibil ca perioadele de repaus să fie diferenţiate de la o categorie de angajaţi la alta, susţin liderii sindicali.

„Dintre cei 1.399 de salariaţi ai CFR Călători din Regionala Galaţi, 75 constituie personalul TESA şi restul lucrează în Exploatare, ca mecanici de locomotivă, impiegaţi de mişcare, acari, vânzători de bilete şamd. Având în vedere faptul că aceştia din urmă au o pondere foarte mare, este evident că ei nu vor putea sta în şomaj tehnic câte 60 de zile, pentru că asta ar genera îngheţarea activităţii feroviare”.

„Administraţia CFR Călători lucrează acum la calendarul plecărilor în şomaj tehnic, astfel încât acesta să satisfacă volumul de activitate din Regională. După calculele noastre, lucrătorii de la Exploatare ar putea sta acasă cel mult cinci zile”, a explicat liderul sindical Viorel Istrate.

Modul în care va fi împărţită munca la CFR Călători pe durata programului de şomaj tehnic trebuie gândit cu minuţiozitate, mai ales că numărul angajaţilor s-a diminuat după valul de concedieri colective care a debutat în iunie 2009. Numai în Regionala Galaţi au fost disponibilizaţi de atunci 130 de lucrători de la CFR Călători.

Noi concedieri colective?

Concedieri au fost operate şi la celelalte companii feroviare de stat. De la CFR Marfă au fost daţi afară 956 de salariaţi din Regionala Galaţi, iar de la CFR Infrastructură – 70. La nivel naţional, 14.200 de ceferişti au rămas fără slujbă în ultimul an.

Acum, în presa centrală se vorbeşte despre un nou val de disponibilizări la CFR, căruia ar urma să-i cadă victime alţi 12.800 de feroviari. Alarmate, organizaţiile sindicale din ramură îi cer explicaţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Federaţia Naţională Feroviară „Mişcare Comercial” i-a invitat pe ministrul de resort, Radu Berceanu, şi pe directorii de la CFR la o discuţie, programată săptămâna viitoare.

„Am convocat Consiliul Naţional al federaţiei săptămâna viitoare, pe 18 august, eveniment la care i-am invitat pe ministrul Transporturilor şi pe directorii CFR Călători, CFR Marfă şi CFR Infrastructură. Vom discuta despre programele de disponibilizare care ar urma să afecteze întreg sectorul feroviar şi despre care s-a vorbit în presă”, a mai afirmat Viorel Istrate.

Citit 1184 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.