IMM-urile, apetit redus pentru afacerile europene

IMM-urile, apetit redus pentru afacerile europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar 38,8 la sută dintre companii consideră integrarea europeană drept o oportunitate majoră în activitatea lor *

Peste jumătate dintre IMM-urile din mediul de afaceri românesc apreciază să procesul de integrare în Uniunea Europeană nu are o influenţă semnificativă asupra activităţii lor, se arată în studiul „Carta Albă a IMM-urilor 2010”, realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

Integrarea europeană este privită drept o oportunitate majoră doar de 38,8 la sută dintre întreprinderi, în timp ce 9,18 la sută percep includerea în mediul economic european ca pe o ameninţare majoră.

Dacă ar fi să ne raportăm la domeniile de activitate, integrarea europeană este percepută ca o oportunitate de afaceri majoră în special de firmele din turism (52,17 la sută) şi din servicii (46,84 la sută).

Acest lucru se explică, de exemplu, că extinderea principiului liberei circulaţii a cetăţenilor are efecte imediate în desfăşurarea unor activităţi. O excursie în străinătate este mult mai uşor de făcut în condiţiile în care în interiorul UE se poate circula doar cu buletinul.

În activitatea industrială, pe integrare mizează doar 40,45 la sută dintre firme, în timp ce în transporturi procentul abia dacă ajunge la 30 la sută.

Firmele care consideră în proporţia cea mai mare că integrarea europeană nu le afectează în mod semnificativ sunt oarecum paradoxal, firmele din comerţ (59,43 la sută) şi construcţii (56,79 la sută). Drept ameninţare, integrarea europeană este privită în proporţia cea mai mare în transporturi (16 la sută).

Privind partea plină a paharului, IMM-urile apreciază că integrarea europeană aduce o serie de beneficii importante. Printre acestea s-ar număra accesul mai flexibil la pieţe (43,16 la sută), furnizori mai buni şi mai ieftini (43,16 la sută), legislaţie şi reglementări îmbunătăţite (32,46 la sută), accesul la fonduri structurale (23,64 la sută), accesul mai uşor la noi tehnologii (19,73 la sută).

Citit 613 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.