Clujul procedează exact invers față de Galați

Clujul procedează exact invers față de Galați
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Viceprimarul clujean Dan Tarcea a garantat recent că, până în anul 2030, municipiul Cluj-Napoca va investi 200 de milioane de euro pentru a-i readuce pe clujeni la termoficare. Primăria condusă de Emil Boc a interzis deja dezvoltatorilor imobiliari să mai monteze centrale individuale de apartamente, dacă în bloc sunt mai mult de şase apartamente. Măsura, considerată a fi pentru reducerea poluării, oferă trei alternative: centrală de bloc, centrală de scară sau conectare la sistemul centralizat, acolo unde acesta există.

În condițiile în care gălățenii se uită foarte des în "curtea" celor din Cluj-Napoca, deveniți un punct de reper în ceea ce privește o administrație prietenoasă cu mediul și cu tehnologia, nu avem cum să nu remarcăm că Galațiul a procedat exact invers față de clujeni. Acum cinci ani, Primăria Galați a decis să renunțe la sistemul centralizat de încălzire și a oferit câte o subvenție de 3.000 de lei de la buget fiecărei familii care a dorit să-și monteze centrală termică de apartament.

Evident, comparația dintre municipiile Galați și Cluj-Napoca are o mulțime de nuanțe, care țin de diferențele dintre mediul economic din cele două orașe, de piața muncii de acolo și de aici, inclusiv de pierderile imense care se înregistrau, an de an, în sistemul centralizat de termoficare din Galați.

Oricum, putem remarca ceea ce ține de cifre exacte: prețul pe care îl vor plăti în această iarnă abonații sistemului centralizat de termoficare va fi mai mic decât cel plătit de gălățenii cu centrale de apartament pe gaz. Astfel, cei racordați la Calorgal vor avea de achitat în această iarnă 278 de lei pentru fiecare gigacalorie, fiind subvenţionaţi de municipalitate, în timp ce deținătorii centralelor de apartament vor fi taxați cu 350 de lei pe gigacalorie, preţul plafonat stabilit de guvern.

Citit 2130 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2022 09:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.