Salariul minim, stabilit „fără nicio formulă de calcul”

Salariul minim, stabilit „fără nicio formulă de calcul”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Salariul minim nu mai este raportat la coşul minim de consum, aşa cum se întâmpla până în 2003, iar de anul viitor acesta a fost stabilit la 3.000 de lei, valoare la care s-a ajuns fără nicio formulă de calcul, afirmă preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

"Decenţa e la salariul mediu pe economie. Subzistenţa e la salariul minim pe economie! Din păcate, astăzi, salariul minim nu mai este raportat la coşul minim de consum, aşa cum se întâmpla în ţara noastră până în 2003. Aşa ne-am trezit că salariul minim este determinat după bunul plac al politicianului de atunci şi până acum. Niciun partid politic nu a vrut să repare asta. BNS a luptat să schimbe acest lucru. Comisia Europeană a identificat, însă, absenţa unui mecanism transparent pentru a determina valoarea salariului minim. În ultimii trei ani, am avut trei formule de calcul diferite pentru salariul minim. Iar în 2023 vom avea un salariu minim brut de 3.000 de lei, valoare la care s-a ajuns fără nicio formulă de calcul", susţine Costin, conform unei postări pe pagina de Facebook a BNS. Acesta a subliniat, de asemenea, că deocamdată Guvernul României nu a aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă majorarea venitului minim "pentru cei peste un milion de lucrători din ţara noastră".

Guvernul pare a fi reușit "performanța" de a stârni nemulțumirea sindicatelor și patronatelor în ceea ce privește noua formulă a salariului minim. Patronatele din CNIPMMR au solicitat și ele săptămâna trecută reluarea dialogului social pentru stabilirea salariului minim de la 1 ianuarie.

Citit 912 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2022 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.