Resursele proprii la nivelul companiilor, sufletul mediului de afaceri

Resursele proprii la nivelul companiilor, sufletul mediului de afaceri
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Autofinanțarea este principalul instrument de dezvoltare a mediului de afaceri, rezultă dintr-un studiu realizat de Consiliul Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), din care face parte și Patronatul IMM-urilor Galați.

Potrivit studiului, șapte din zece (68,41 la sută) întreprinderi mici şi mijlocii din România (IMM) apelează la surse proprii de finanţare a investiţiilor în cercetare-dezvoltare şi inovare, în timp ce aproape 20 la sută se împrumută la bancă şi doar 6,41 la sută accesează fonduri europene.

În același context, pentru a investi în cercetare-dezvoltare, dar şi pentru a inova, 1,34 la sută dintre IMM-urile din România iau fonduri de la autoritățile publice centrale, iar 0,60 la sută dintre aceste entităţi apelează la fonduri de la autoritățile publice locale. Peste un sfert dintre afacerile mici şi mijlocii din România (25,33 la sută) alocă între 1 şi 5 la sută din totalul investiţiilor pentru inovare şi doar 2,78 la sută se gândesc la bugete mai mari de 75 la sută.

Potrivit studiului, natura activităţilor inovative în cadrul afacerilor mici şi mijlocii se referă la noile produse (36,89 la sută din total), noile tehnologii (35,45 la sută), modernizarea sistemului informatic (27,52 la sută), noile abordări manageriale şi de marketing (25,07 la sută) şi pregătirea resurselor umane (18,01 la sută). De asemenea, 16,71 la sută dintre cei chestionaţi nu au menţionat nicio activitate de inovaţie.

Citit 787 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2023 11:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.