Sud-estul României, cel mai puțin competitivă regiune din Uniunea Europeană

Sud-estul României, cel mai puțin competitivă regiune din Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

De ceva vreme, suntem bombardați informațional cu investitorii care vin pe bandă rulantă în Galați. Unii chiar au venit "pe bune", alții încă sunt la stadiul de "o să".

Se pare că am fi atractivi pentru firme din cele mai diverse domenii de activitate, de la fabricanți de baterii electrice și dezvoltatori de parcuri eoliene și fotovoltaice, până la exportatori de ulei și constructori de containere. În acest context, Comisia Europeană ne-a vărsat în cap, practic, o veritabilă găleată cu apă rece: Regiunea Sud-Est a României, din care face parte și Galațiul, este cel mai puțin competitivă din toate cele 234 de regiuni ale Uniunii Europene (UE).

Comisia Europeană a publicat, luni, indicele competitivității regionale (ICR), o versiune complet revizuită a unui instrument consacrat care măsoară diferite dimensiuni ale competitivității pentru toate regiunile UE. ICR 2.0 complet revizuit arată că există încă diferențe mari între regiunile UE. Indicele arată, de asemenea, că regiunile Utrecht, Zuid-Holland, ambele din Țările de Jos, și regiunea pariziană Île-de-France sunt cele mai competitive din UE.

La polul opus, ultimele două locuri din UE în ceea ce privește competitivitatea sunt ocupate de două regiuni din România. Pe ultimul, așa cum am spus, este Sud-Estul (care are în componență, cu voia dumneavoastră, și Galațiul), cu un scor de 44,9 puncte, față de media de 100 de la nivelul UE. Imediat deasupra noastră este Regiunea Nord-Est, cu 46,6 puncte. Ca să vă faceți o idee, Utrecht are 150,9 puncte, Zuid-Holland are 144,1, iar Île-de-France are un punctaj de 142,8.

Dacă ne referim și la Regiunea Sud-Vest Oltenia (47,9 p), România are trei dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Între ele se află și regiunea Severozapaden din Bulgaria, cu 46,9 puncte. Singura regiune românească "mai dezvoltată" este București-Ilfov, pe poziția a 145-a din totalul celor 234 regiuni din UE ,cu un scor de 91,9, la o diferență foarte mare de celelalte regiuni naționale.

Competitivitate înseamnă un mediu atrăgător și sustenabil pentru afaceri și rezidenți

"Competitivitatea teritorială reprezintă capacitatea unei regiuni de a oferi un mediu atrăgător şi sustenabil în care întreprinderile şi rezidenţii să locuiască şi să îşi desfăşoare activitatea. Acest indice revizuit ne oferă o perspectivă mai aprofundată asupra diferitelor niveluri de competitivitate ale regiunilor UE şi este un instrument preţios pentru o mai bună elaborare a politicilor. El ne va permite să elaborăm politici mai bune, care pot oferi condiţii de viaţă atractive şi sustenabile pentru cetăţenii din regiunile Europei", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Conform executivului comunitar, între ediţiile din 2019 şi 2022, majoritatea regiunilor din estul UE au continuat să recupereze decalajul, inclusiv în statele baltice, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Slovenia. Cu toate acestea, anumite părţi din Cehia, România, Slovacia şi Bulgaria s-au îndepărtat şi mai mult de media UE.

De asemenea, regiunile capitalelor sunt cele mai competitive în toate statele membre, cu excepţia Germaniei, a Italiei şi a Ţărilor de Jos. Decalajul faţă de celelalte regiuni poate fi mare şi este deosebit de ridicat în Franţa, România şi Slovacia.

"În regiunile mai competitive, PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare. În aceste regiuni, femeile beneficiază de condiţii-cadru mai bune, putând aşadar să obţină rezultate mai bune, şi există un număr mai mic de femei tinere care nu sunt încadrate profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare (NEET). Totodată, regiunile mai competitive sunt deosebit de atractive pentru proaspeţii absolvenţi, cărora le este mai uşor să îşi găsească un loc de muncă acolo.

ICR este un instrument important care oferă o perspectivă europeană asupra competitivităţii regiunilor, pe baza a 68 de indicatori. Ediţia din 2022 a ICR utilizează o metodologie complet revizuită şi recalculează cele două ediţii anterioare. ICR 2.0 este compus din trei indici secundari ("De bază", "Eficienţă" şi "Inovare") şi din 11 piloni privind diferitele aspecte ale competitivităţii: "Instituţii", "Stabilitate macroeconomică", "Infrastructuri", "Sănătate", "Educaţie de bază", "Învăţământ superior, formare şi învăţare pe tot parcursul vieţii", "Eficienţa pieţei muncii", "Dimensiunea pieţei", "Maturitate tehnologică", "Sofisticarea întreprinderilor" şi "Inovare".

Galațiul, coleg de regiune cu Tulcea și Brăila, dar și cu cei din Constanța

Patrioții locali ar putea argumenta că indicele publicat de Comisia Europeană vizează nu numai Galațiul, ci întreaga Regiune Sud-Est, care mai cuprinde și Buzăul, Brăila și Tulcea, județe care, la o adică, ne-ar putea trage în jos. E de discutat pe această temă, nu e chiar așa de simplu. Pe de altă parte, tot în Sud-Est este și Constanța, care este peste noi la toate capitolele și este cel mai dezvoltat județ din regiune.

Făcând o comparație doar la nivelul șomajului, Galațiul avea, la sfârșitul anului 2022, cei mai mulți șomeri din regiune, peste 10.000 de persoane, mai mulți decât Brăila și Constanța la un loc. Tot în decembrie 2022, Galațiul avea o rată a șomajului de 6,13%, dublă față de media națională și cea mai mare din regiune, în timp ce Constanța și Brăila, de exemplu, aveau rate de 2,31%, respectiv, 3,28%, mult mai bune decât a noastră.

Facilități fiscale pentru investitorii din Galați

În altă ordine de idei, Primăria Galați acordă facilități fiscale pentru crearea de noi locuri de muncă și investiții finalizate după 1 ianuarie 2021, de către întreprinderile care activează pe raza municipiului. Este vorba despre reduceri și scutiri de la plata impozitului pe clădiri și terenuri, iar solicitările pentru acordarea acestora se pot depune până pe 31 martie 2023, însoțite de documentele prevăzute în schema de ajutor de minimis, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Galați nr. 59/23.02.2023.

Citit 3427 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2023 09:50

7 comentarii

  • postat de Zsoltan
    Joi, 30 Martie 2023 17:47
    37.251.223.***
    Va multumim ca ne amintiti drumurile de legatura de mare viteza cu V-ul Europei aduc prosperitate, iar in absenta lor, intregi regiuni raman sarace. Avand in vedere cata lume cu mult potential isi are originile in zona Braila, Galati, Tulcea, Botosani, Iasi , Craiova, nu incercati sa ne jigniti cu a
    0
    0
  • postat de MD
    Joi, 30 Martie 2023 14:28
    192.168.10.***
    @rodicaradu a.k.a. Clanță,
    te-ai spoit de limba română pe botic

    Formularea ”regiunea cel mai puțin competitivă” este asemănătoare formulării ”actrița cel mai bine plătită”, în care ”cel mai puțin” și ”cel mai bine” sunt adverbe care stau pe lângă un adjectiv (”competitivă” și ”plătită”). Iar ad
    0
    0
  • postat de CLANTA
    Joi, 30 Martie 2023 12:17
    86.124.201.***
    public si comentariul la acordul gramatical ! sau iti este rusine ??? macar sa faci corectura de rigoare penibilule !!!
    0
    0
  • postat de Cristi
    Joi, 30 Martie 2023 11:50
    86.34.187.***
    Sa nu uitati sa comunicati articolul si conducatorilor din acest judet si muncipiile aferente. Bravo! Felicitari!
    0
    0
  • postat de La mai jos cu voi
    Joi, 30 Martie 2023 09:40
    5.13.161.***
    Asta e valoarea celor ce conduc primăriile și județul sub mediocri dar cu nasul pe sus de mari somități în materie și cu buzunarele de popa. Vai de noi ca de ei au ei grija.
    0
    0
  • postat de Gigel
    Joi, 30 Martie 2023 09:28
    5.13.132.***
    E competitiv orasul in mirosul de ceapa imputita si prajita si taranoi prosti. Suntem campioni in mizerie.
    0
    0
  • postat de cetățeanul brăilean
    Miercuri, 29 Martie 2023 21:20
    5.13.221.***
    Dacă s-ar face un clasament despre ”felicitări” am fi pe primul loc din lume, nu din UE.
    Iaca iar am supărat pe multpreafelicitatul din castelul de cleștar.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.