Fermierii gălățeni vor ieși la protest, vineri, 7 aprilie, într-un demers în premieră, pentru a sensibiliza autoritățile referitor la situația discriminatorie și păguboasă apărută prin crearea unui coridor de export pentru cerealele ucrainene.
Într-o primă etapă, începând cu ora 12,00, aceștia vor parcurge cu tractoarele distanța dintre Vama de la Giurgiulești și sediul Direcției Vamale din strada Portului. Ulterior, aceștia se vor urca în autoturisme și vor muta protestul în fața sediului Instituției Prefectului, manifestările fiind programate să se încheie la ora 15,00. Fermierilor nu li s-a permis accesul cu utilajele agricole pe străzile din oraș, dar inclusiv artera marginală folosită pentru protest este una în mod normal populată de autocamioanele ucrainene care vin dinspre graniță.
Oamenii sunt nemulțumiți, pe de o parte, de cuantumul despăgubirilor obținute de țara noastră în urma exporturilor masive de cereale din Ucraina, dar, mai ales, de data la care se preconizează ca acestea să intre efectiv în conturi. "După ce că am primit doar 10 milioane de euro la nivel național, am înțeles că banii vor ajunge abia în septembrie", ne-a declarat unul dintre organizatorii protestului, Daniel Ciuhureanu, reprezentantul companiei gălățene Brateșleg. În plus, acesta se arată nedumerit de modul în care funcționează schimburile comerciale agricole cu Ucraina. "De la 1 iulie 2022, ucrainenii au introdus taxe vamale pentru legume din România, între 6 și 9 la sută, în timp ce invers nu există așa ceva la niciun produs. Halal reciprocitate", ne-a mai spus Daniel Ciuhureanu. Din informațiile noastre, un protest similar al fermierilor din județ ar urma să aibă loc, tot vineri, și în zona Vămii de la Oancea.
Situația creată de războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra pieței cerealelor inflamează lucrurile în mai multe state UE. Ministrul Agriculturii din Polonia, Henryk Kowalczyk, a demisionat, miercuri, 5 aprilie, pe fondul creşterii furiei fermierilor din ţara sa din cauza impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra preţurilor, transmite Reuters. Kowalczyk a explicat că a luat această decizie după ce Comisia Europeană a hotărât să prelungească scutirea de taxe pentru importurile de cereale din Ucraina până în iunie 2024.
Vineri, 31 martie, șefii de guvern din cinci ţări UE (Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria) i-au scris preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a propune măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile ucrainene. Ei au mai afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene, dacă nu se reușește oprirea afluxului acestor produse, care împinge în jos preţurile pe pieţele UE, prin alte mijloace.
George Marinescu, Anca Spânu
Protestul de vineri, 7 aprilie, AICI