”Transformarea orașului Galați într-un pol al producției de hidrogen este fezabilă și necesară pentru Europa”, a declarat Matthew Vogel - advisor for Renewable Energy Development SIMEC, în cadrul Conferinței "Galați Green Valley - Noul pol de investiții pentru viitor", organizată, la Galați, de Ziarul Financiar și Liberty Steel Group, eveniment ce a avut drept partener media ziarul "Viața liberă".
”Cred că Liberty face o treabă excelentă în ceea ce privește inițierea acestui plan și colaborarea cu guvernele și cu partenerii strategici. Potențial există, dar, în mod evident, există și provocări. Cu toate acestea, cred că dezvoltarea energiei regenerabile este ceea ce trebuie să se dezvolte cu adevărat în următorii ani. Cred că aceasta este o condiție prealabilă esențială, în mod evident, pentru creșterea producției de hidrogen", a precizat reprezentantul SIMEC, companie specializată în domeniul energiei.
După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, Combinatul Liberty Galați, alături de alți parteneri la nivel local, dar și din nouă țări europene, dezvoltă un proiect de tip ”Hidrogen Valley”, ce vizează producerea, la Galați, de hidrogen prin folosirea de resurse regenerabile.
Necesitate pe termen lung
În opinia conducerii Liberty Steel, folosirea unor astfel de resurse este esențială dacă se dorește atingerea țintelor privind reducerea emisiilor de carbon din siderurgie. După cum sublinia Sandip Biswas, CEO Liberty Primary Steel & Mining și Chief Investment Officer al GFG Alliance Group, în prezent, la nivel global, se produc 200 de kg de oțel pentru fiecare persoană, astfel că, dacă în urmă cu câteva decenii, siderurgia genera aproximativ 4 la sută din totalul emisiilor de gaze, acum s-a ajuns la 9 la sută. Pe fondul cererii de oțel, acest procent ar putea ajunge la 15 la sută, în condițiile în care măsurile de reducere a emisiilor de carbon devin tot mai imperative.
În acest context, Liberty Steel și-a propus ca, în cadrul strategiei Greensteel, să reducă intensitatea carbonului din producția de la Galați la aproximativ 0,3 tone pe tona de oțel produs. ”Acest lucru reprezintă în sine o reducere de peste 80 la sută”, a subliniat Ajay Aggarwal, președintele pentru Europa al Liberty Steel Group.
Energia regenerabilă, element-cheie
Pentru susținerea acestui proces de tranziție la o economie verde, ”energia regenerabilă este extrem de importantă și trebuie să ne asigurăm de faptul că investitorii în regenerabile își realizează investițiile”, a precizat consultantul SIMEC, Matthew Vogel.
”În momentul de față, desigur, cu prețurile actuale ale energiei, sursele regenerabile sunt finanțabile. Se poate spune că investițiile în energie regenerabilă sunt cele mai finanțabile investiții din Europa în prezent. Pentru un proiect, pentru o bancă ce se gândește la un proiect de finanțare, energia regenerabilă reprezintă aur, spre deosebire de orice altceva”, a explicat specialistul în domeniul energiei, care a precizat că Uniunea Europeană a mobilizat deja 5,5 miliarde euro pentru proiecte prioritare în domeniul energiei, inclusiv în domeniul hidrogenului.
Sistem european pentru economie verde
“În domeniul energiei, există la nivel european câteva aspecte care sunt în curs de negociere. Unul dintre acestea este pachetul privind gazele naturale, care include dispoziții privind hidrogenul”, a explicat la rândul său Adolfo Aiello, deputy director general al Eurofer, asociație ce reunește producătorii europeni de oțel.
”Un element important la care lucrăm este conceptul de prioritizare a hidrogenului pentru fabricarea oțelului. Știm că, cel puțin pe termen scurt, hidrogenul va fi o resursă limitată, așa că este foarte important să fie utilizat în sectoarele care au cel mai mare potențial, iar oțelul este unul dintre sectoarele de top. Oțelul are avantajul de a fi concentrat în 25 de platforme siderurgice din Europa. Prin urmare, am solicitat ca noua reglementare privind gazele, în special cea privind piața hidrogenului, să acorde prioritate utilizării hidrogenului în sectoare precum cel al oțelului”, a arătat reprezentantul Eurofer, responsabil în domeniul energiei și al schimbărilor climatice.
Acesta a mai arătat că, la nivel instituțional, este nevoie de un sistem care să susțină investițiile verzi. Un exemplu ar fi sistemul mecanismelor de reducere a emisiilor de carbon.
“În cadrul sistemului de comercializare a certificatelor de carbon (ETS), avem nevoie de un cadru legislativ din partea autorităților europene care să recompenseze investițiile verzi, cum este cazul investiției de la Galați, prin acordarea de cote gratuite. De asemenea, avem nevoie de acces la fier vechi în Europa. În acest caz, avem nevoie de mai multă atenție și de mai multe prevederi pentru a reține deșeurile în Europa și materiile prime critice și pentru a le defini ca materii prime strategice”, a arătat reprezentantul Eurofer.
Energie, mediu și competitivitate
Astfel de mecanisme ar trebui completate cu unele menite să protejeze competitivitatea sectorului industrial european în raport cu producătorii non-UE.
“Competitivitatea exporturilor va fi un subiect critic în următorii doi ani, deoarece nu a fost posibilă stabilirea unei soluții în cadrul Mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM) pentru moment. Comisia va trebui să revină până la sfârșitul anului 2025 asupra acestui aspect”, a arătat reprezentantul Eurofer.
Producătorii de oțel au colaborat cu specialiști, inclusiv din drept comercial, și au contrat o serie de opțiuni, unele printre care se regăsesc inclusiv menținerea unui anumit nivel de alocări gratuite pentru exporturi sau ajustarea obligațiilor ETS. În prezent, UE are un deficit comercial în domeniul produselor de oțel, în condițiile în care piața europeană este deschisă și producătorilor care nu respectă aceleași reguli de mediu precum producătorii comunitari.
Legislație europeană pentru oțelul verde
Oțelul poate fi un factor-cheie al politicii UE în domeniul schimbărilor climatice, dacă există condițiile favorabile în domeniul legislativ european, a declarat Adolfo Aiello, deputy director general Eurofer: ”Cadrul de reglementare trebuie să susțină o politică comercială eficientă, prin continuarea măsurilor de salvgardare în curs și prin punerea în aplicare a Mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM) eficient, cu o soluție concretă pentru exporturi, precum și a Acordului general durabil privind oțelul și aluminiul (General Sustainable Agreement on Steel and Aluminum). E important ca autoritățile să pună în aplicare sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU Emissions Trading System), cu norme privind alocarea gratuită care recompensează investițiile în tehnologii cu emisii reduse de carbon, să favorizeze accesul la fier vechi în Europa în legislația privind transportul deșeurilor, precum și în Legea privind materiile prime critice (Critical Raw Materials Act) și să pună în aplicare o abordare integrată a lanțului valoric în Legea privind industria Net Zero (Net Zero Industry Act) pentru a sprijini investițiile în oțelul verde”.