"Şopârlele" din lanul de floarea-soarelui

"Şopârlele" din lanul de floarea-soarelui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Producătorii de ulei se joacă de-a creşterea preţurilor, însă recolta din acest nu bate cu socotelile justificative *

Chiar dacă unii dintre producătorii de ulei s-au grăbit să anunţe din această toamnă creşteri de preţuri chiar şi de până la 15 la sută, mai ales prin invocarea „crizei de cereale din Rusia”, acest lucru nu se justifică dacă ar fi să luăm în considerare producţia autohtonă foarte bună la floarea-soarelui din acest an.

De exemplu, în judeţul Galaţi au fost cultivate cu floarea-soarelui 34.957 hectare, recoltatul fiind încheiat pe aproximativ o treime din suprafaţă, respectiv 10.917 hectare. Până acum, după cum rezultă din datele furnizate de Direcţia Agricolă şi de Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, rezultatele sunt încurajatoare.

Astfel, dacă iniţial se estima obţinerea unei producţii de 1.490 kg la hectare, până în prezent producţia medie a fost de 1.748 kg la hectar, ceea ce înseamnă un rezultat foarte bun.

La nivel naţional producţia medie la hectar a ajuns chiar şi la 1.800 de kilograme pe hectar, cu 300 de kg mai mult decât anul trecut. Din datele Ministerului Agriculturii rezultă că producţia naţională va ajunge în acest an la aproximativ 1,4 milioane tone, faţă de 1,09 milioane de tone înregistrate în 2009.

În aceste condiţii, „şopârlele” lansate pe piaţă de unii procesatorii cum că o scumpire a uleiului este iminentă par a face parte mai degrabă dintr-un soi de campanie menită să pregătească terenul pentru eventuale creşteri artificiale.

Oricum, preţul îl va face piaţa. Şi cum deocamdată preţul de pe piaţa românească este deseori chiar mai mare decât cel de pe piaţa externă, motive de scumpire, pe bune, nu sunt.

Până una alta, producţia de până acum din judeţul Galaţi este de 19.078 de tone. Din această cantitate, 6.311 tone au fost livrate depozitelor de tip Comcereal, 294 tone au mers spre Cerealcom, 3.522 tone spre unităţile de prelucrare, iar 2.159 tone au rămas spre valorificare la grupurile de producători.

Prin urmare, dacă acest trend se menţine, uleiul din tigaie nu ar trebui să ne coste mai mult decât anul trecut. Dar cum trăim în ţara tuturor posibilităţilor rămâne să vedem dacă preţurile de piaţa uleiului vor ieşi la suprafaţă în adevărata lor natură.

Citit 1003 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.