Criza laptelui, tratată „la raft” cu apă de ploaie. Voluntariat pe banii fermierilor

Criza laptelui, tratată „la raft” cu apă de ploaie. Voluntariat pe banii fermierilor
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Scăderea cu 20 la sută a prețului laptelui ”la raft” anunțată de Consiliul Concurenței, măsura care a intrat în vigoare de la 1 mai, este mai degrabă... apă de ploaie pentru fermieri.

Măsură este una tardivă, în condițiile în care, date fiind aspectele sezoniere, prețurile la lapte erau oricum în scădere, pe fondul creșterii ofertei. Astfel, la modul real, scăderile de prețuri tot de producătorii de lapte ar urma să fie suportate.

Guvernul trebuia să-i cheme la masa discuțiilor pe reprezentanții retailerilor şi ai procesatorilor atunci când preţurile erau foarte mari, nu după ce prețurile la lapte - ca materie primă - au început să scadă, a declarat pentru zf.ro reprezentantul producătorului gălățean de lactate Artesana, Daniel Donici.

"În contextul războiului, al creşterii costurilor cu energia, al cerealelor, preţurile produselor lactate s-au mărit foarte mult, dar atunci când preţurile erau foarte mari trebuia să se organizeze o întâlnire cu procesatorii şi retailerii pentru a vedea ce se poate face. Preţurile oricum scad, pentru că este vorba de echilibru cerere - ofertă, dar mecanismul funcţionează destul de greu. Noi a trebuit să suportăm în companie toate creşterile de costuri imediat, dar la raft aceste creşteri s-au văzut mult mai târziu. Noi suntem singurii (procesatori - n.r.) care am pierdut din întreg lanţul. E bine că se consultă cu retailerii şi procesatorii, dar nu este în regulă să impui un preţ. Problema este că doar reacţionăm, nu suntem proactivi niciodată", a explicat Daniel Donici.

El a precizat că primăvara preţul laptelui scade în general, pentru că există un flux mare de lapte pe piaţă şi că în toată Europa au fost majorări de preţuri. Însă, antreprenorul a observat că în alte ţări preţurile s-au stabilizat mult mai repede.

"Facem apel la autorităţi să elaboreze o strategie coerentă prin care să se asigure o stabilitate a sectorului de lapte, pornind de la infrastructura agricolă (pentru irigaţii), subvenţiile pentru fermieri, facilităţi pentru procesatori şi reguli pentru retaileri (privind accesul producătorilor la raft), astfel încât tot sectorul să fie competitiv în UE", a completat managerul Artesana, o companie cu o cifră de afaceri anuală de 5 milioane de euro. Pentru laptele materie primă, compania colaborează cu fermieri din județul Galați.

Consiliul Concurenței a anunţat recent că a început discuţiile cu retailerii şi procesatorii care intenţionează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea cu minimum 20 la sută a preţului laptelui de consum. Această reducere se va aplica laptelui de provenienţă autohtonă care costă în prezent peste 7 lei/litru şi se va împărţi între retaileri (minimum 10 la sută) şi procesatori (minimum 10 la sută), conform anunţului. Discuţia vine în contextul în care preţul la raft la laptele de consum a ajuns şi la 12 lei/litru, în timp ce fermierii încasează chiar şi sub 2 lei pe litru.

În același timp, potrivit datelor furnizate de crescătorii de vaci, la nivel național, într-un an, se comercializează aproximativ 1,21 milioane de tone de lapte și produse lactate. Dintre acestea, doar 170.000 de tone, adică 14 la sută, reprezintă de laptele de consum. Restul este lapte care merge spre procesare pentru unt, cașcaval, iaurturi și brânzeturi.

Citit 2513 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Mai 2023 09:51

2 comentarii

  • postat de Maria
    Miercuri, 03 Mai 2023 16:41
    89.39.81.***
    La ce salarii +alte facilitați mai au …nu mai au ce face cu banii….deci măriri de prețuri….Țara arde-in datorii și deficite bugetare-și guvernanții se îmbogățesc!
    0
    0
  • postat de un observator
    Miercuri, 03 Mai 2023 08:21
    193.230.156.***
    O realitate despre autorități: ai noștri sunt mereu albi...ca laptele.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.