Cursurile de apă din judeţul Galați, la control

Cursurile de apă din judeţul Galați, la control
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Galați au întreprins, în perioada 17 mai - 30 iunie, acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari. Nu sunt disponibile încă rezultatele finale, dar un bilanț intermediar, cu datele de până la 23 iunie, a fost prezentat în cadrul Colegiului Prefectural Galați, desfășurat la sfârșitul lunii trecute.

Până la data respectivă, au fost verificate sectoare de pe 44 de cursuri de apă și șase torenți - afluenți ai râurilor Siret, Bârlad, Prut și fluviului Dunărea, ce tranzitează 29 de unități administrativ-teritoriale din județul Galați: municipiile Galați și Tecuci, orașul Berești și 26 de comune.

Au fost identificate depozite de deșeuri amplasate ilegal în albiile minore ale cursurilor de apă, pe malurile și pe zonele de protecție ale acestora, în cantități mai mari în comunele Drăgușeni și Frumușița. "Starea de salubrizare și igienizare a rețelei hidrografice este în general bună, acest aspect datorându-se acțiunilor efectuate în anii anteriori", se arată în raport.

Au fost descoperite depozite mai însemnate cantitativ de material lemnos pe cursul de apă Valea Sârghi în comuna Bălășești și deșeuri inerte pe malul stâng al Brațului Rateș din municipiul Tecuci. "Capacitatea de transport și viteza de scurgere a debitelor de viitură sunt diminuate din cauza prezenței de vegetație acvatică, în albiile minore ale cursurilor de apă în majoritatea comunelor verificate", potrivit documentului citat.

În ceea ce privește șanțurile și rigolele stradale de scurgere a apelor pluviale, acestea sunt în general corespunzătoare, acțiunea de decolmatare a acestora fiind în derulare în marea majoritate a localităților. "În comuna Ghidigeni, sat Gefu, rigolele și șanțurile stradale prezintă un grad ridicat de colmatare și, sporadic, depozitări de ambalaje reciclabile", indică raportul.

În document se precizează că în prezent sunt în desfășurare, în mai multe comune gălățene, investiții cu privire la execuția de rigole stradale betonate, în vederea asigurării unui grad mai mare de preluare a apelor pluviale din localități.

Un aspect care trebuie remediat este acela că marea majoritate a cursurilor de apă de pe raza localităților verificate prezintă vegetație acvatică de talie înaltă ce poate îngreuna curgerea liberă a apelor, drept pentru care au fost trasate măsuri prin procesele-verbale de constatare, privind îndepărtarea acesteia. În schimb, pe tronsoanele cursurilor de apă decolmatate, nu au mai fost identificate depozitări necontrolate de deșeuri, ceea ce, fără îndoială, este un lucru bun.

Până la data de 23 iunie, în urma controalelor efectuate de reprezentanții SGA Galați nu au fost aplicate sancțiuni.

Citit 2855 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iulie 2023 12:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.