Roamingul involuntar scoate bani din buzunar

Roamingul involuntar scoate bani din buzunar
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Telefonul mobil, care pare să fi ajuns cel mai bun prieten al omului din ziua de azi, îți poate juca feste atunci când nu te aștepți

De exemplu, se poate "hârjoni" de capul lui cu o rețea de telefonie din altă țară, iar la sfârșitul lunii să facă "aport" cu o factură care să te usture la buzunar. Acest lucru este cel mai probabil să se întâmple în localitățile de graniță, de care județul Galați nu duce lipsă.

Un proiect legislativ ce are ca scop modificarea și completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice a trecut de votul parlamentarilor și așteaptă să fie promulgat de președinte, având ca scop avertizarea cât mai explicită asupra riscului de roaming involuntar. Cei ce merg în localități de graniță în care există riscul ca telefonul lor mobil să se conecteze automat la o rețea ce funcționează într-o țară vecină, adică să riște taxarea suplimentară, vor fi avertizați asupra acestui risc prin indicatoare rutiere amplasate la intrarea în aceste localități, potrivit proiectului de lege.

Lista localităților care prezintă risc de roaming involuntar va fi stabilită, cel puțin o dată la trei ani, de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Instituţia va trebui apoi să informeze autoritățile locale, consiliile județene (în calitate de administratori ai drumurilor județene) și Ministerul Transporturilor (în calitate de administrator al drumurilor naționale). Administratorii drumurilor ce tranzitează localitățile cu risc de roaming involuntar vor fi obligate ca, în cel mult șase luni de la data publicării listei, să instaleze, sub indicatorul de intrare în localitate, un indicator de atenționare cu privire la acest risc.

Indicatorul, ce va trebui amplasat pe fiecare sens de mers și într-un loc cu vizibilitate pentru toți participanții la trafic, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, va conține următorul text: "ATENȚIE! RISC DE ROAMING INVOLUNTAR". Textul va fi scris cu roșu și negru, iar indicatoarele trebuie să respecte standardele române de semnalizare rutieră în vigoare.

Risc de a intra fără voie pe rețelele din Republica Moldova în mai multe localități gălățene

Pe lista disponibilă pe site-ul ANCOM sunt 1.092 de localități din România în care apare riscul de roaming involuntar, în 19 județe. Județul Galați este "reprezentat" de municipiul Galați, Sat Costi, Vânători, Tulucești, Tătarca, Șivița, Ijdileni, Frumușița, Tămăoani, Stoicani (unde te poți conecta involuntar la rețelele din Republica Moldova sau Ucraina), Foltești, Măstăcani, Brănești, Vlădești, Oancea, Slobozia Oancea, Cavadinești și Gănești (rețele din Republica Moldova).

În aceste localități, sunt expuși la riscul de roaming involuntar toți marii operatori de telefonie și internet din România (Orange, Vodafone, Telekom și RDS).

 

Citit 1149 ori Ultima modificare Joi, 20 Iulie 2023 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.