Protestele au încetat, acţiunile sindicale continuă

Protestele au încetat, acţiunile sindicale continuă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Salariaţii din finanţe s-au întors, ieri, la locurile de muncă * Sindicatul Sed Lex trebuie să-şi ajusteze agenda ca urmare a ultimelor evenimente * Marţi, ziua marilor decizii la nivel naţional *

Salariaţii din cadrul DGFP Galaţi s-au întors, ieri, la lucru după ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, le-a promis angajaţilor că vor fi acordate „în mod corect şi transparent” şi stimulentele aferente lunilor august şi septembrie.

„Era normal să se întâmple aşa. Era o situaţie care trebuia înţeleasă de toată lumea şi nu ştiu de ce a fost nevoie să se ajungă la ce s-a ajuns. Poate la minister a fost cineva care a vrut să încurce lucrurile…”, ne-a declarat Dan Mihalache (FOTO), liderul sindicatului Sed Lex din finanţele gălăţene.

Chiar dacă protestele spontane s-au încheiat, asta nu înseamnă că s-a pus punct acţiunilor sindicale. În momentul izbucnirii revoltelor în rândul funcţionarilor din finanţe, Alianţa sindicală Sed Lex se afla în plin proces de consultare în vederea declanşării unei greve generale în administraţia publică, proces demarat încă de la mijlocul lunii septembrie.

Principalele revendicări avute în vedere de sindicate erau: revenirea la nivelul de salarizare anterior reducerii cu 25 la sută; renunţarea la disponibilizarea salariaţilor din administraţia publică, deoarece deja există o subdimensionare cu 12 la sută; aplicarea tuturor contractelor colective în administraţia locală conform principiului descentralizării administraţiei publice; rediscutarea tuturor grilelor de salarizare din noua lege privind salarizarea personalului bugetar; acordarea veniturilor suplimentare din sumele atrase la bugetul de statului din activităţi infracţionale şi de contrabandă descoperite de instituţiile competente ale administraţiei publice.

Protestele spontane au rezolvat o parte din probleme, dar nu pe toate. „După calendarul activităţii sindicale, noi aveam pentru luni, 18 octombrie, programată o întâlnire a Consiliului Unional al Alianţei Sed Lex în care să fie discutată poziţia fiecărei organizaţii şi acţiunile pe care să le iniţiem, fiind avută în vedere inclusiv declanşarea grevei generale.

În urma ultimelor evenimente s-a decis ca întâlnirea să se ţină marţi şi atunci vom vedea ce este de făcut”, a precizat Dna Mihalache, liderul Sed Lex Galaţi.

Tot marţi urmează să se discute în Parlament şi noua grilă de salarizare a angajaţilor din finanţe. Tot până atunci ar trebui să se clarifice şi aspectele ce ţin de modul şi sumele ce vor fi distribuite ca stimulente pentru angajaţii din finanţe.

Iar dacă marţi vreuna dintre aceste probleme cade într-un ceas rău, nu este exclusă o nouă tensionare a situaţiei.

Distribuirea preferenţială a stimulentelor

* Nota ministerială care face valuri *

La DGFP Galaţi sistemul de distribuire a stimulentelor nu a fost afectat de acţiuni de tipul celor prezentate într-o notă a fostului ministru al Finanţelor, respectiv distribuirea pe criterii clientelare sau de returnarea unor sume de bani, susţin atât conducerea instituţiei, cât şi reprezentanţii sindicatelor.

În timpul protestelor spontane ale angajaţilor din finanţe declanşate la nivel naţional, a ajuns la presă şi o notă de la sfârşitul lunii iulie 2010, provenind de la cabinetul fostului ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu. 

În documentul cu pricina, fostul ministru atrăgea atenţia că în rapoartele „instituţiilor abilitate” se arată că sistemul de distribuţie al stimulentelor pentru angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice, inclusiv cei ai ANAF, este grav afectat de două tipuri de acţiuni din partea persoanelor cu funcţii de conducere: distribuirea preferenţială de stimulente (inclusiv condiţionarea acordării acestora de returnarea către conducerea unităţii a unei) şi de practicarea unui sistem piramidal de colectare şi distribuire a sumelor.

Vizavi de aceste chestiuni, prin intermediul Biroului de presă al DGFP Galaţi, atât actualul director executiv al instituţiei gălăţene, Lucian Domniţeanu, cât şi fostul director, Costică Onică, ne-au informat că la Galaţi nu au fost înregistrate situaţii de genul celor semnalate în nota fostului ministru de Finanţe.

„Nu s-a pus la noi problema unor astfel de situaţii. Aceste stimulente au fost acordate în limita coeficienţilor transmişi de ANAF şi numai în baza calificativelor acordate de şefii de servicii”, ne-a comunicat Biroul de presă al DGFP Galaţi.

Această poziţie este confirmată şi de Dan Mihalache, liderul sindicatului Sed Lex din Finanţe. „La Galaţi nu au fost cazuri din acestea.

Chiar nu s-a pus vreodată această problemă. Poate că la domnul ministru or fi ajuns sesizări de la alte instituţii din ţară, dar la Galaţi chiar nu am avut astfel de situaţii”, a declarat liderul sindicaliştilor din finanţe.

Citit 886 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.