Interviu cu Bűkfeyes-Rákossy Zsombor, Head of Sales al Goodwill Consulting
"Finanțări pentru mediul privat în 2023" a fost tema conferinței organizate recent la Galați de Goodwill Consulting, companie care, începând din 2008, oferă soluții complete pentru accesarea fondurilor europene în România. Cu această ocazie, Bűkfeyes-Rákossy Zsombor, Head of Sales al Goodwill Consulting, a acordat ziarului "Viața liberă" un interviu în care am detaliat o serie de informații privind cele mai eficiente oportunități de dezvoltare a afacerilor cu ajutorul finanțărilor nerambursabile.
- Sunt mulți întreprinzători care, teoretic, își doresc să acceseze fondurile europene. Practica dovedește, totuși, că mulți se tem de birocrație, de formalități, se tem că se încurcă într-un proiect european. Cât de îndreptățită este o astfel de opinie și cum ar putea fi depășite eventualele obstacole?
- Informarea și educarea, printre altele, aduc curajul pentru a accesa fondurile europene. Când am început noi, acum 15 ani, fondurile nerambursabile erau un subiect aproape "tabu". Abia începea piața să se familiarizeze cu concepte precum: ajutorul de minimis, investiții inițiale, eligibilitate etc. În primii ani, inclusiv noi am făcut un fel de educare a pieței, prin a prezenta antreprenorilor toate posibilitățile de a-și dezvolta afacerile cu fonduri nerambursabile, iar aceștia, obișnuindu-se cu conceptul, au început să prindă încredere în tot ce înseamnă finanțare nerambursabilă și să profite de aceste oportunități. Desigur, acest proces nu s-a încheiat. Inclusiv seria aceasta de conferințe pe care le organizăm în toată țara face parte dintr-un proces de educare continuă, tocmai pentru a întări încrederea și a risipi acest mit că fondurile sunt doar pentru unii și alții n-au nicio șansă. Cu muncă serioasă și totul făcut ca la carte, se pot accesa fondurile europene fără probleme.
- În Regiunea Sud-Est, din care face parte și județul Galați, se conturează deja câteva linii importante de finanțare pentru mediul de afaceri (Programul Tranziție Justă, Programul Regional Sud-Est, Planul Național Strategic etc.). Unde vedeți oportunitățile cele mai mari?
- Județul Galați are alocări financiare atât de mari, încât va fi o reală provocare pentru mediul de afaceri să absoarbă într-un timp atât de scurt atât de multe finanțări. Problema nu mai este cea a finanțării, ci aceea de a corela nevoile și ideile de investiții cu ceea ce se poate finanța din fonduri europene. Și aici oportunitățile sunt, de exemplu, în zona de producție - alimentară, textile, mobilă și multe altele. Putem aminti și de domeniul hotelier, al reciclării, construcții sau sănătate. Cam aceștia sunt principalii piloni și aici ne putem gândi la investiții în spații de producție, echipamente, dotări, utilaje, digitalizarea activității.
- La nivelul unei companii, care ar trebui să fie cea mai potrivită abordare - să-și facă un plan de investiții și pe acesta să identifice ulterior niște linii de finanțare europene sau să plece de la liniile de finanțare și în baza lor să-și contureze un plan de afaceri?
- Obținerea unei finanțări nu trebuie să devină un scop în sine, ci un mijloc pentru atingerea unor obiective de investiții pe care deja le ai în vedere în planul tău de afaceri. Prin urmare, compania trebuie să aibă propriul drum, iar dacă ne-am stabilit obiectivele, să încercăm să le atingem, indiferent dacă avem finanțare europeană sau nu. Dacă vine finanțarea, trebuie să o luăm ca un bonus, să ne bucurăm că avem o capacitate financiară și mai mare pentru a accelera planurile pe care le avem. Nu cred că este o abordare potrivită să facem din obținerea unei finanțări un scop în sine.
- Cele mai multe dintre IMM-uri nu au oameni specializați pe proiecte, de aici, poate, și multe ezitări. Ce ar trebui să facă astfel de companii?
- Primul pas - de informare - este să acceseze, de exemplu, pagina noastră (www.gwconsulting.ro), unde sunt prezentate toate oportunitățile de finanțare, în funcție de nevoile companiilor. După un nivel inițial de informare sau participarea la o conferință pe zona de care este interesat, antreprenorul ar trebui să discute cu un specialist, un consultant, căruia să-i prezinte ce planuri are și ce obiective are în vedere. Consultantul poate astfel să-i răspundă cu o corelare: pentru "obiectivul A există oportunitatea X", "pentru obiectivul B există finanțarea Y". Pentru unele obiective/idei de investiții, poate, în acel moment, nu există o finanțare. În funcție de asta se poate face o ordine prioritară a obiectivelor și se poate trece la pasul următor, respectiv o evaluare a eligibilității și o evaluare de punctaj/șanse la finanțare. Astfel, încă din discuțiile inițiale, antreprenorul dobândește destul de multe informații pentru a avea o bază de informații pentru a lua o decizie corectă în ceea ce privește accesarea de fonduri nerambursabile. La noi, toate acestea (eligibilitate, calcularea șanselor de finanțare) se întâmplă gratuit.
- În mod particular, compania dumneavoastră cum poate ajuta mediul de afaceri? Care sunt punctele forte?
- În primul rând, avem o echipă numeroasă, care înseamnă o cunoaștere din ce în ce mai extinsă. Acumulăm, cu cei 150-200 de specialiști cu care lucrăm, multă informație din fiecare zonă a țării - fie că e din Galați, din Gorj, din Cluj sau București, învățăm unii de la ceilalți și avem o bază de know-how foarte bună, pe care o putem aplica pe proiectele la care lucrăm. Avem deja 15 ani de experiență în domeniu, perioadă în care am reușit să avem peste 2.500 de proiecte câștigate și 450 de milioane de euro atrași pentru clienții noștri! În al doilea rând, avem și o gamă de servicii complete: putem ajuta companiile pe partea de consultanță, să obțină finanțare pentru proiecte, dar putem veni și cu partea de proiectare, de arhitectură, de panouri fotovoltaice, de roboți software etc., elemente care se regăsesc în liniile de finanțare. Adică, pe scurt, reușim să ajutăm la eficientizarea timpului antreprenorilor care solicită fonduri, oferindu-le mai multe servicii de care au nevoie, într-un singur loc.
Pregătirea din timp a proiectelor este cheia pentru obținerea finanțărilor europene, subliniază Bűkfeyes-Rákossy Zsombor, Head of Sales al Goodwill Consulting: "Pregătirea din timp a proiectelor ajută în multe privințe. În primul rând, dacă nu faci proiectul în grabă, poți să-l studiezi liniștit, poți să-l corectezi dacă este cazul, să identifici micile detalii care poate par că n-au importanță, dar e necesar să fie bine făcute. Apoi, depășești mai ușor problemele în ceea ce privește documentele - îți ies din timp, nu riști să ajungi în situația de a nu putea să depui proiectele pentru că n-ai toate documentele. Și, în al treilea rând, o pregătire din timp te protejează de potențiale nereguli. Prin urmare, antreprenorii trebuie să solicite, cu mult curaj, fonduri nerambursabile, pentru că doar așa pot produce dezvoltarea mediului de afaceri românesc, indiferent că schimbarea se întâmplă la nivel local sau regional. Antreprenorii au toată susținerea noastră ca parteneri în această schimbare!".
(P)