România pune din nou porturile „pe masă”

România pune din nou porturile „pe masă”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) SA Galați, Marcela-Daniela Costea, a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o ședință online organizată de Alain Baron (reprezentant al Comisiei Europene, Direcția Generală Mobilitate și Transporturi – DG MOVE), în vederea îmbunătățirii tranzitului de cereale din Ucraina pe Coridoarele Solidarității. Cu acest prilej, a fost pusă din nou pe „masa” discuțiilor disponibilitatea infrastructurii portuare, alături de cea feroviară cu ecartament larg și normal corespunzătoare porturilor aflate în administrarea APDM Galați pentru asigurarea unui lanț logistic complet, care să contribuie la tranzitul cerealelor dinspre Ucraina spre alte destinații.

„Această întâlnire s-a organizat adițional față de cele pe care le avem regulat cu autoritățile din Republica Moldova și Ucraina, pentru a identifica cele mai rapide și eficiente lanțuri logistice, din Ucraina prin România, spre alte destinații. Nu este săptămână în care noi să nu contribuim la identificarea acestor facilități pentru tranzit. Noi am fost foarte transparenți cu logistica de care dispunem: avem dane operaționale viabile pentru barje fluviale și nave maritime, avem adâncimile necesare și pentru navele care vin pe canalul Sulina. Astfel, nave de 10.000-12.000 tdw pot veni în porturile Galați și Brăila.

Discuțiile s-au referit la modul cum pot fi eficientizați timpii de vămuire din România, Republica Moldova și Ucraina, cum pot fi armonizați aceștia, pentru că fiecare stat are propria legislație și propriile cerințe. Încercăm o armonizare care să nu implice modificări legislative, pentru că acestea durează mult.  România este în Uniunea Europeană, Ucraina și Republica Moldova, nu. Chiar dacă noi suntem o țară de tranzit, trebuie să respectăm regulile UE, ca să nu contaminăm silozurile”, ne-a declarat Marcela-Daniela Costea, directorul general al APDM Galați.

Discuțiile cu reprezentantul DG MOVE din cadrul Comisiei europene au avut loc la scurt timp după cele mai recente atacuri rusești asupra infrastructurii portuare din regiunea ucraineană Odesa. Un siloz de cereale din districtul Ismail a fost incendiat, mai multe camioane au fost distruse, iar bacurile de la punctul de trecere Isaccea – Orlovka au fost trase la mal.

Citit 2985 ori Ultima modificare Duminică, 08 Octombrie 2023 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.