”Schengen militar”, format din huburi logistice

”Schengen militar”, format din huburi logistice
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

NATO vrea să construiască o reţea de huburi logistice în Europa, care să permită dislocarea rapidă a trupelor aliate şi a echipamentelor militare ca răspuns la posibile ameninţări. Iniţiativa Alianţei a fost numită „Schengenul militar” deoarece ar urma aceleaşi principii ca ale Zonei Schengen pentru că ar permite libera circulaţie, deşi s-ar concentra pe personalul militar şi pe echipamente.

Discuţiile despre această iniţiativă au început în urmă cu ceva timp şi este posibil să se concretizeze la summitul NATO din iulie, 2024.

Forţele NATO se confruntă, în acest moment, cu mai multe probleme când vine vorba despre dislocarea trupelor şi echipamentelor militare, de la notificarea în prealabil a livrării de muniţie până la un număr-limită al convoaielor militare care pot fi transferate dintr-o ţară în alta.

Rob Bauer, şeful comitetului militar al NATO, s-a arătat îngrijorat, într-un intervi acordat The Times, faţă de aceste reguli: „Avem prea multe reguli şi prea puţin timp. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ajuns un război de uzură – iar un război de uzură este şi un război de logistică”, a spus acesta.

Citit 648 ori Ultima modificare Luni, 05 Februarie 2024 09:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.